Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

1/5

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Bilder: Annorlunda hästkrafter på Åby

Mycket folk, spännande racing och fritt från olyckor. Tävlingarna i Full gas har väckt fortsatt lust för motorsport på Åbytravet. – Vi har definitivt fått blodad tand, säger Kent Jellmund, marknadschef för Åby travsällskap.

Hästkrafterna brukar sitta i Sveriges främsta travhästar och bilisterna brukar vara nervösa 16-åringar som övar på att hantera koppling och växelspak på den generöst tilltagna parkeringsplatsen.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Med under lördagen var både hästkrafter och förare utbytta på Åbytravet när tävlingen Full gas gick av stapeln.

Motorcyklar, legendsbilar och crosskartbilar tryckte plattan i botten och bjöd publiken på rejäl fart på den långa banan. Det bjöds på rafflande spänning.

– Det var helt fantasiska finaler och vi är väldigt nöjda med att vi klarade oss utan några olyckor också, säger Kent Jellmund.

Bland förarna var det väldigt uppskattat att få ge sig ut på nya marker.

– Visst är det kul och det är jätteroligt när det är så många tävlingsgrenar här. Det är alltid skoj när det är blandat, säger crosskartföraren Mats Huldén medan han mekar med sin bil.

– Det blir lite speciellt med bränslet här när man inte släpper på gasen så ofta. Men det är så det är: nya banor innebär nya problem, tillägger han och ler.

Motorernas intåg på travbanan gjorde att publiken strömmade dit. Bland 2 300 besökare fanns fyraårige Linus Suotula som främst kommit för att titta på monstertruckarna.

– Det är de häftigaste bilarna, säger Linus.

Hans pappa Paul fyller i:

– Man är ju lite motortokig själv men jag är här för grabben, han älskar det. Så vi har laddat upp med hörselkåpor.

Efter en dag som varit en succé hos både förare och publik öppnar nu Kent Jellmund för att motorsporten kan komma tillbaka till travbanan.

– Det är klart att vi gärna haft mer publik men 2 300 är en helt okej siffra. Vi har lyckats få en blandad publik med många unga och framför allt en dag där både publik och förare varit väldigt nöjda, säger han.

Har ni fått blodad tand att ordna fler motortävlingar på Åby efter detta?

– Ja, definitivt nu när vi märke att det fungerade bra med banan och med säkerheten och med publiken.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.