Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

Bild - 1

Beväpnar sig med humor

Bianca Kronlöf har gjort succé på Youtube som hipstern Snubben. I teatergruppen Gruppen utvecklar hon den normkritiska humorn.

En vanlig reaktion skådespelaren och konstnären Bianca Kronlöf får är ”Kan feminism vara roligt?”.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Låt se. Hennes Youtube-filmer Shit snubbar say... har spelats nära 100 000 gånger. På Liljevalchs fick hon nyligen vårsalongens publik att skratta med en gör-om-mig-film som går över styr. I veckan har hennes teatergrupp Gruppen urpremiär i Göteborg på en ny humorföreställning om härskartekniker, skuld och skam. Så svaret på frågan är förstås ja.

– Använder man satir och humor för att ta ställning blir många förvånade. Det avslöjar att vissa ser på feminism som något aggressivt och hatiskt, säger Bianca Kronlöf, som just nu spelar en mindre roll i Stockholm stadsteaters uppsättning av Ett drömspel.

Hon jobbade tidigare som illustratör för bland annat Bris och Sida, men bestämde sig för några år sedan för att satsa på skådespeleriet. Hon kom in på scenhögskolan i Göteborg, där hon träffade Nina Haber och Elin Söderquist, som liksom hon saknade ett feministiskt perspektiv i utbildningen. De bildade Gruppen, som bland annat har gjort en uppmärksammad uppsättning med en egen version av den tragiska rollfiguren Fedra.

Den 26 maj har de urpremiär på föreställningen Gruppen ger skuld och skam. Liksom i tidigare föreställningar började den i högar av texter. Denna gång var ämnet skuld- respektive skamkänslor, hur de fungerar och hur de relaterar till härskartekniker. Det är allt från avhandlingar och religiösa texter, till det senaste skvallret om att Rihanna har blivit ihop med Chris Brown igen.

– Om skam handlar om att man själv är dålig, handlar skuld om att man har gjort något dåligt. Det är olika känslor som är sammanflätade. Bägge går att göra humor av, även om skam nog är den roligaste ur humorsynpunkt. Det blir så dumt: ”Jag är dålig”, ”Nej, det är du inte”, ”joho”, ”nehej”. Vi ska gå till botten med allt det här så att vi kan skita i det sedan, säger Bianca Kronlöf.

Strategin är att testa allt på scen, gärna sådant de inte alls kan eller förstår. Annars blir det lätt att den som kan spela gitarr gör det för att det är tryggt, berättar Bianca Kronlöf.

– Det river många barriärer, både att göra något man inte behärskar och att se någon annan göra det. Det finns alltid någon som är bättre på att göra volter, strävar man efter prefektion blir inget gjort alls.

När Bianca Kronlöf flyttade till Stockholm förra året kände hon sig lite ensam och försökte dra ihop folk i olika projekt. Det gick trögt och en natt ute på krogen började hon spåna fram en karaktär med en kompis. Det blev Snubben, som sedan mars har spridit sig på nätet i ilfart. Den mustachprydda självgoda killen har fått fortsatt liv i en utsåld ståuppföreställning på Dramalabbet i Stockholm. Till våren kommer två nya filmer och Bianca Kronlöf tänker utveckla rollfiguren ytterligare i föreställningsform.

– Eftersom jag bryr mig så himla mycket om de här frågorna är det så kul när folk gillar det jag gör. Det är klart att jag får en del mejl från killar som tycket att jag är en hora, men kärleken dominerar.

Här kan du se Bianca som hipstern Snubben:

Shit snubbar say to mig and mina tjejkompisar

Shit Snubbar Say To Feminister

Shit Snubbar say på Scen

Shit Snubbar Say to Flator

Född: I Nynäshamn. ”Där finns handboll, Sveriges flesta runstenar och så är Moa Martinson därifrån”.

Bor: I Stockholm.

Bakgrund: Gick ut Teaterhögskolan i Göteborg 2011. Hade en minnesvärd roll i Mariken Halles examensfilm Kanske i morgon.

I Göteborg: 26, 27 samt 29 och 30 maj på Göteborgs dramatiska teater & Folkteatern där teatergruppen Gruppen ger föreställningen Skuld och skam.

Framtiden: Nästa år kan man se henne i regissören Marikens Halles långfilm Världen väntar.

Mest läst