Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Betyg i sexan höstterminen 2012

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Från höstterminen 2012 föreslås eleverna i årskurs sex få betyg och då ska också sjuorna få betyg för första gången, enligt ett förslag som presenteras av utbildningsminister Jan Björklund.

Motivet är att föräldrar och elever har rätt till en tydlig information om hur det går i skolan. I dag får eleverna sitt första betyg i årskurs åtta.

Förslaget om tidigare betyg är anpassat efter hur undervisningen är upplagd. Eftersom eleverna ofta börjar med moderna språk först i årskurs sex ska betyg i språkval sättas första gången i årskurs sju.

I de naturorienterande och samhällsorienterande ämnena, NO respektive SO, ska betyg sättas i varje enskilt ämne, men för årskurs sex ska det vara tillåtet att sätta sammanfattande betyg i NO respektive SO, enligt utbildningsministern.

En ny betygsskala föreslås också, med A som toppbetyg, följt av B, C D och E. Ett sjätte steg, F, motsvarar dagens Icke godkänd (IG).

Tidigare betyg var ett av alliansregeringens löften inför förra valet. Men förslaget har alltså dröjt fram till nu - fyra månader före valet.

-Det är en lång rad reformer som genomförs nu 2011/12 - läroplaner och ny gymnasieskola som ju betygssystemet hänger ihop med. När vi inför betyg från sexan måste det finnas en läroplan med kunskapskrav och nationella prov i sexan och allt det där hänger ihop, sade Björklund på presskonferensen.

Med detta upplägg hinner betygsförslaget ut på remiss, men inte till riksdagen för slutligt avgörande före valet. Betyg från årskurs sex blir därmed en fråga även i valrörelsen 2010. Och Björklund konstaterade att oppositionspartierna har olika åsikter i frågan.

-Det är en viktigt förändring för skolan så finns det de som är emot kommer jag att argumentera för, sade Björklund.