Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Betalstationer i Backa

Betalstationerna i Backa kan komma att flyttas. Frågan är när och hur. Kommunstyrelsen har beställt en fördjupad utredning.

- Vi vill göra en ordentlig analys. En viktig fråga är hur det blir med genomfartstrafiken i bostadsområden om vi flyttar stationerna. Jag vill undvika att trafiken i Backa ökar med 2 000 bilar per dag, säger Johan Nyhus (S), ansvarigt kommunalråd och ordförande i trafiknämnden.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Han tycker att systemet med trängselskatter måste få tid att sätta sig och vill därför inte dra för snabba slutsatser. Förutom Backabornas synpunkter vill han också ta del av uppgifter från handlarna i Bäckebol.

Johan Nyhus förklarar att han inom kort ska begära av styrgruppen för Västsvenska paketet att en särskild utredning görs av Backastationerna. Resultatet kan bli olika förslag på förändringar - på samma sätt som tidigare presenterats för Guldheden.

- Min bedömning är att det arbetet kan komma igång efter sommaren, säger Johan Nyhus.

Andra betalstationer

Vänsterpartiets Mats Pilhem tycker det finns skäl att granska placeringen även av andra betalstationer. Inget ska vara hugget i sten, säger han.

När det gäller Backa invänder han mot argumentet att de boende måste betala trängselskatt för att åka och handla.

- Man måste komma ihåg att Bäckebol inte är den enda handelsplatsen i stadsdelen. Förutom Backaplan finns även lokala torg som vi vill ska leva och utvecklas, säger Mats Pilhem, som särskilt nämner Brunnsbotorget och Selma Lagerlöfs torg.

Som GP tidigare berättat väcktes frågan om en flytt av betalstationerna i Backa redan i början av februari av de tre allianspartierna. De efterlyser nu en snabbare process.

- Eftersom kritiken mot Backastationerna är så massiv tycker jag att vi ska agera snabbt och tydligt. Det är ett misstag att skjuta frågan fram i tiden, säger kommunalrådet Martin Wannholt (M).

Även folkpartiets Helene Odenjung betonar hur viktigt det är att vara lyhörd och rätta till det som inte blev bra.

- Det handlar om att skapa legitimitet för systemet med trängselskatter, säger hon och tillägger att även betalstationen på Älvsborgsbron därför borde tas bort.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.