Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

Bild - 1

Betalföretag censurerar sex och skräck

Pay Pal och SEB har gått in och spärrat kortbetaltjänster för svenska internetbutiker som säljer skräckfilmer, sexleksaker och erotisk litteratur. - Det är inget annat är censur, säger Roland Hånell.

Roland Hånell har under tio års tid drivit internetföretaget skräckfilmbutiken.se, har haft flera duster med banker och kortföretag som ifrågasatt kvaliteten på de filmer han säljer.

Nu senast sade det globala betalföretaget Pay Pal upp avtalet med tre dagars varsel och spärrade företagets konto med motiveringen att han har brutit mot Pay Pals policy.

- När jag kontaktade dem så sa de att skälet är att jag brutit mot deras etiska regler och säljer filmer som innehåller ord som sex och våld i titlarna. Men när jag frågade om jag inte heller skulle kunna sälja "Sex and the City" sa de att det gick bra. Eftersom vi säljer väldigt mycket film till utlandet, speciellt nu till jul, är vi helt beroende av att ha Pay Pals betaltjänst, säger Roland Hånell.

- Nu ger jag upp filmförsäljningen på nätet, vi har andra produkter som vi också säljer. Men jag tycker inte man kan kalla detta annat än för censur, säger Roland Hånell.

Ni säljer ju också splatterfilmer, som brukar anses som stötande?

- Ja, men det gör andra företag också utan att bli spärrade. Och de angav inte det som ett skäl, säger han.

Att banker går in och säger upp avtal med internetföretag med hänvisning till Visa och Mastercards regelverk för etik tillhör inte vanligheterna, konstaterar Jan-Olof Brunila, chef för Swedbanks kontantlösningar.

- Det skulle vara om det dök upp något extremt, som vi skulle fundera över regelverket. Vad det handlar om då är det som engelsmännen kallar obscene behaviour, som djursex, tortyr, styckningsfilmer och liknande som anses som upprörande och stötande. Det handlar inte om vanliga porrfilmer, erotisk litteratur, eller sexleksaker. Det finns ju hur många porrfilmsförsäljare som helst och Apoteket säljer ju sexleksaker så det är inte förbjudet, säger han.

Men det var just vad det skånska företaget Justine och Juliette råkade ut för när de skulle öppna sin internetbutik i fjol.

- Först blev vi accepterade och fick av SEB och sedan nekade i sista minuten. Och det berodde på att vi säljer erotisk litteratur och sexleksaker, och då är det Visa och Mastercards policy att inte samarbeta. SEB sa att de hade missat det i vår verksamhetsbeskrivning, säger Emma Rosén på Justine och Juliette.

- Vi blev accepterade av andra svenska banker, men det föll på den tekniska plattformen. Så vi vände oss till en dansk bank, och det har gått hur bra som helst, och det har fungerat med Visa och Mastercard, säger hon.

Enligt den information hon fått så var det SEB i Malmö som gjorde bedömningen att deras butik var olämplig, med hänvisning till Visa/Mastercard-klausulen.

- De tackar nej till hela branscher oavsett hur seriöst ett företag är, säger hon.

Anna Helsén, SEB:s presschef säger att man inte uttalar sig om enskilda ärenden, men att banken alltid gör en individuell bedömning av ansökningar av betalnings- och finansieringslösningar, där man väger in flera företagsaspekter.

- En liten del av helhetsbedömningen är om SEB analyserar om vi vill bli förknippade med den här verksamheten. Vad som hänt just i det här fallet vet jag inte. Men vi har våra egna etiska regler som vi håller oss till.

GP har via mejl sökt Pay Pals medieavdelning för en kommentar om hur betalföretagets censorsverksamhet fungerar.

Det allra vanligaste skälet att betaltjänstföretag säger upp avtalen med internetbutiker är att företagens ekonomi är i utförslöpan och att de ådragit sig betalningsföreläggandet. Och det har Dark Entertainment AB som driver skräckfilmsbutiken.se gjort, under det senaste halvåret. Av kreditupplysningsföretaget Business Check, bedöms det inte som kreditvärdigt.

- Ja, och inte blir det bättre av att Pay Pal säger upp avtalet. Men de har inte nämnt ekonomin med ett ord, säger Roland Hånell.

Mest läst