Se till att du har den senaste versionen av GPs app, så att du inte missar några nyheter - uppdatera här

Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

⇒ Om cookies och personuppgifter
1/4

Besvikelse över att fler frågor inte hanns med

Placeringen av temporära flyktingbostäder i Göteborg engagerar. På måndagskvällen kom massor av människor från Älvsborg och Fiskebäck till ett inledande informationsmöte. Hälften tvingades vända hem. Samlingslokalen var för liten.

I sommar ska ett hundratal bostäder stå färdiga. Men frågan är om tidsplanen håller. Såväl de rödgröna som moderater och liberaler i fastighetsnämnden vill nu hitta nya sätt att få med sig medborgarna och skapa en bättre dialog.
Klyftan mellan förslagsställare och allmänhet i vissa stadsdelar är djup.
Det blev måndagens sammankomst i SDN Västra Göteborgs samlingssal ett tydligt bevis på.
Att förvaltning och politiker underskattat intresset för frågan stod också klart. Valet av lokal var, med facit i hand, ett praktfiasko.
200 personer släpptes in på den första av två träffar. Ytterligare 200 på den andra, två timmar senare. En uppskattning är att ytterligare lika många köande överhuvudtaget aldrig fick chansen att säga sitt.
– Vi kommer att ha ett tredje möte i en betydligt större lokal, lovade Helena Mehner, Göteborgs Stads kommunikationsdirektör.
Fastighetsdirektören Magnus Sigfusson och Michael Ivarsson på Social Resurs var de som svarade på de flesta frågorna, angående de planerade inflyttningsområdena vid Högenskolan i Fiskebäck och Hinsholmskilen.
Många av funderingarna handlade om säkerhet och risken för brott. Vissa åhörare krävde garantier från myndigheterna att inget våldsamt skulle hända.
Andra aspekter:
– Hinsholmen är vårt enda grönområde. För skolan, för dagis, för fritidsaktiviteter, för joggning. Vem tillvaratar vårt intresse? Jag känner mig diskriminerad, sade en kvinna.
– Varför bygger man inte för hemlösa, studenter och pensionärer också? undrade en annan.
– Andra göteborgare hade aldrig fått bygga i detta Fiskebäcksområde. Varför? frågade en tredje.
Svaren mynnade ofta ut i diskussioner om bygg- och detaljplaner.
En äldre man var en av dem som talade varmt för de framtida flyktingboendena inom SDN Västra Göteborg.
– Vi lever i ett undantagstillstånd, det är ett existerande faktum. Och hur farligt är det att arbeta med flyktingar i förhållande till att gå i ridskola? Jag säger välkomna till Fiskebäck och tack för detta initiativ, sade han.
Vid gårdagens möte i fastighetsnämnden fanns varsitt förslag från de olika politiska lägren om den fortsatta processen. Båda bordlades.
Hampus Magnusson (M), andre vice ordförande i nämnden, menar att det är olyckligt och att byggandet riskerar att försenas.
– Vi ville utreda andra platser så snart som möjligt. Nu tappar vi fart, säger han.
– De rödgröna hade lämnat ett förslag som i mångt och mycket var en kopia av det vi lämnat tidigare. De är inne på samma linje och vi hade hoppats att det skulle bli så. Istället bordlades förslagen av den rödgröna majoriteten.
Moderaterna och Liberalerna vill också att göteborgare ska kunna komma med egna idéer om lämpliga platser för bostäderna. Det välkomnas av Jahja Zeqiraj (S), ordförande i fastighetsnämnden.
Zeqiraj säger att det funnits en del hatiska och främlingsfientliga inslag i reaktionerna om de tillfälliga bostäderna för nyanlända:
– De flesta synpunkterna som kommit in är dock sakliga och måste tas på allvar. De föreslagna platserna behöver belysas mer noggrant.

Läs också: Efter proteststorm: Tittar på ny plats åt flyktingboende

Läs också: Ensamkommande Younes: Jag vet inte varför de är så rädda

Mest läst