Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

  Den här artikeln ingår för dig som är kund.

  "Besvärande för alliansen"

  GP:s avslöjande om att ministern varnade för konsekvenserna av sjukförsäkringsreglerna visar hur stark ställning Anders Borg har i regeringen. GP:s politikreporter Dick Henriksson förklarar.

  Hur kunde sjukförsäkringsreglerna gå igenom, trots att socialförsäkringsministern var emot?

  Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

  - Därför att Reinfeldt valt att ha det starkaste finansdepartement en svensk regering haft på mycket, mycket länge. När regeringsfrågor gäller kronor och ören har Anders Borg i praktiken veto. Tillsammans med Fredrik Reinfeldt har Borg stakat ut vägen för arbetslinjen. Den skall följas, nära nog till varje pris. De båda styr både ideologin och ekonomin.

  Vad innebär det för regeringen att den här konflikten kommit fram?

  - Självklart är det jobbigt. GP:s avslöjande vittnar om att regeringschefen hanterar en del ministrar som juniorministrar, även om de kommer från den egna skocken. Inte bra att det blir så uppenbart.

  Dessutom har tiden visat att Husmark-Pehrssons farhågor i PM:n var korrekta. Reinfeldt måste antingen medge att Anders Borg hade fel, eller också försvara att människor blir utförsäkrade.

  För de tre små allianspartierna är det också besvärande. I ett par år har de sagt sig stå bakom sjukförsäkringsreglerna. I valrörelsen tvingades de försvara dem. Men det är självfallet inte okänt för FP, C och KD vilken strid frågan varit i regeringen.

  Socialminister Göran Hägglund lär få många frågor på Kristdemokraternas riksting i Umeå i dagarna. Det var ju en minister i hans departement, Cristina Husmark Pehrsson, som fick stryka flagg mot Anders Borg.

  Vad händer nu med de som är sjuka och har svårt att få ersättning?

  - Svårt att säga. Just i dag diskuterar riksdagens socialförsäkringsutskott bland annat ersättningsregler för dem som har låg eller ingen sjukpenningsgrundande inkomst.

  Men att frågan förblir högt uppe på den politiska dagordningen, det är ett som är säkert.

  Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.