Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Bestrider DO-anmälan

Burger King i Ullared anmäldes för religiös och etnisk diskriminering av en före detta anställd. Nu bestrider hamburgerrestaurangen anmälan.

För några veckor sedan berättade GP om Darin Trabelsi, 23, som anmälde sin före detta arbetsgivare till DO. I nästan ett år var hon anställd på Burger King i Ullared. Enligt Darin ifrågasattes hennes ursprung och etniska tillhörighet vid flera tillfällen av restaurangägaren Bill Svantesson.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Bland flera händelser ska han enligt Darin ha uttryckt att det bästa vore om bara svenska tjejer stod bakom kassan. Hon berättade också hur hon vände sig mot att personalen fick bära tröjor med texten ”Whopper is god”.

I sitt svar till DO bestrider Bill Svantesson, via sitt ombud, att han skulle ha diskriminerat och trakasserat Darin. Han berättar bland annat att bolaget har en etnisk mångfald i personalstyrkan och att de anställda aldrig tvingats bära tröjor mot sin vilja.

Han skriver bland annat att ”påståendet om att arbetsgivaren har använt uttryck som ’svartskalle’ och ’lilla Bagdad’ i diskussioner med Darin Trabelsi på sätt hon gör gällande är felaktigt.”

DO har precis påbörjat utredningen. Kopior på Burger Kings svar har skickats till anmälaren.

- Vi får se hur vi gör i det här fallet. Ibland har vi muntliga överläggningar med arbetsgivaren. Det är än så länge alldeles för tidigt att säga någonting om utgången i det här ärendet, säger Ingela Ekman, handläggare på DO.