Se till att du har den senaste versionen av GPs app, så att du inte missar några nyheter - uppdatera här

Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

⇒ Om cookies och personuppgifter
Bild - 2

Beskriver sig själv som social

Den 24-årige man som sitter anhållen för människorovet på Anna är själv uppväxt i samma stadsdel. Han har dömts för brott tidigare, men inte något våldsbrott.

24-åringen är uppväxt i Örgryte. Han har under sina ungdomsår behandlats inom barn- och ungdomspsykiatrin.

Av den personutredning som gjorts framgår att han i början av högstadiet kommit efter i ett par skolämnen. En specialpedagog sattes in för att hjälpa honom.

2004 fälldes mannen dels för stöld av en dator från en skola, dels för att med en annan persons id-kort ha lurat till sig mobiltelefoner från en butik.

Beskriver sig som social

Efter dessa båda domar har han inte förekommit i några brottmål.

24-åringen har nyligen börjat en andra gymnasieutbildning, nu med klar yrkesinriktning.

På nätet beskriver han sig själv som en social person som gillar att få nya vänner, spela rollspel och skriva noveller.

En man som känner 24-åringen sedan flera år säger:

– En naiv, godtrogen och barnslig kille. Jag har mycket svårt att se att han skulle kunna betecknas som farlig, säger vännen till gp.se.

Han tillägger:

– 24-åringen hälsade på mig under förra helgen, när jag fyllde år. Han kom dit med sin flickvän och allt verkade vara som vanligt.

Kammaråklagare Per-Erik Rinsell ville inte lämna några kommentarer efter mannens erkännande. Brottsrubriceringen är densamma som tidigare, människorov, där lägsta straffsatsen är fyra års fängelse. I nuläget finns inga misstankar om ytterligare brott.

Försökte dölja flickan

Den 24-årige mannen påträffades tillsammans med Anna utomhus i stadsdelen Skår – nära hennes egen bostad – strax före klockan 02.50, natten till fredagen.

Han hämtades först enbart in för ett kort förhör, och anhölls därefter misstänkt för människorov.

Enligt uppgift hade flickan, när personer från Missing People upptäckte henne, på sig stora pojkkläder utanpå sina egna (rosa byxor, t-shirt och glansig inomhusjacka). Hon slet av sig ytterplaggen i samband med att paret påträffades, för att visa vem hon var.

Den 24-årige mannen skall då ha försökt dölja henne och sagt att hon var en pojke.

Polisen använde morgontimmarna till att samla in så mycket annan information som möjligt om flickans försvinnande, dels från Anna själv, dels från andra som eventuellt kunde bringa klarhet i vad som hänt henne.

Undersökte en källare

Under eftermiddagen undersöktes bland annat en källare i Skårsområdet.

– Vi har tagit en del material i beslag som måste analyseras, summerar Jarl Winquist på länskriminalen.

Poliser som är specialutbildade på att förhöra barn har kallats in. Dessa förhör är ofta tidsödande och med tanke på att en misstänkt redan gripits har polisen inte bråttom. Annas familj har uppmanats av polisen att ligga lågt i kontakterna med media, bland annat med hänvisning till förundersökningssekretessen.

Polisförhören fortsätter under helgen och på söndagen väntas åklagaren ta ställning till om mannen ska begäras häktad. Enligt advokat Claes Östlund är hans 24-årige klient mycket ångerfull.

Mest läst