Se till att du har den senaste versionen av GPs app, så att du inte missar några nyheter - uppdatera här

Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

⇒ Om cookies och personuppgifter

Beskatta alla bostads- former likvärdigt

Åsa Romson och Kia Andreasson skriver att Sverige behöver 30 000 nya hyresrätter till 2018. Det är ett välkommet besked från Miljöpartiet. Men de glömmer att ta upp den skattemässiga obalansen mellan boendeformerna, skriver Barbro Engman och Anna Lönn Lundbäck, Hyresgästföreningen.

När bostadsbristen ständigt ökar och nybyggnationshyrorna ligger på uppemot 14 000 kronor i månaden för en trea är det uppenbart att det behövs politiska reformer.

Därför är det särskilt välkommet att Romson och Andreasson pekar på den skattemässiga obalansen mellan boendeformerna. Det som dock saknas hos Romson och Andreasson är hur skatteobalansen ser ut och hur den slår mot nybyggnation och tillväxt. 

En skatterapport från Hyresgästföreningen, SABO och Fastighetsägarna visar att en nybyggd hyresrätt är 2 000 kronor dyrare per månad än ett nybyggt småhus eller en bostadsrätt. Landets tre miljoner hyresgäster betalar en extra hyrskatt som övriga medborgare slipper. Det är en viktig anledning till att det byggs betydligt färre hyresrätter än vad som efterfrågas.

Samtidigt vet vi att sambandet mellan tillgång på bostäder och tillväxt är en avgörande ingrediens för en effektiv jobbpolitik. Idag tvingas unga vuxna att tacka nej till utbildningsplatser och företagare har svårt att rekrytera personal på grund av bristen på hyresrätter.  

Därför behövs följande bostadspolitiska reformer:

  • Investeringsstimulans för hyresrätter
  • Rot-avdrag för hyresrätter
  • Miljöpremie för ombyggnad/upprustning av hyresrätter
  • Slopad fastighetsskatt på hyresrätter
  • Skattefria underhållsfonder

Kostnaden för detta beräknas uppgå till cirka 10 miljarder kronor per år. Det motsvarar en fjärdedel av de skattestimulanser och bidrag som idag går till boende i villa och bostadsrätt.

För den kostnaden får vi likvärdiga skattevillkor mellan bostadsformerna, ett kraftfullt bidrag till en bättre bostadsförsörjning och en satsning på tillväxtskapande åtgärder.    

Barbro Engman

förbundsordförande Hyresgästföreningen

Anna Lönn Lundbäck

regionchef Hyresgästföreningen västra Sverige

Mest läst