Socialdemokraternas kriskommission presenterar sin rapport i dag.
Socialdemokraternas kriskommission presenterar sin rapport i dag.

Besk självkritik mot S-politiken

ANNONS
|

Väljarna har förlorat förtroendet för Socialdemokraterna, som blivit navelskådande, konstaterar partiets kriskommission.

-Vi har varit lite självgoda och stöddiga, säger kommissionens ordförande Anna Johansson.

Kriskommissionen riktar i sin rapport hård kritik mot partiets politik och arbete. Väljarnas bristande förtroende för socialdemokratins förmåga att skapa full sysselsättning pekas ut som ett av de viktigaste skälen till partiets dåliga valresultat.

"Socialdemokraterna har under lång tid inte förmått leva upp till sina grundläggande löften om arbete åt alla, ökad jämlikhet och större frihet för var och en. Det har skapat ett trovärdighetsproblem vars betydelse inte kan överskattas", heter det.

Socialdemokraterna gjorde i höstas sitt sämsta val någonsin. Partiets brottas enligt kommissionen med dåligt självförtroende och dålig intern tillit. Allt för mycket tid har ägnats åt navelskåderi och partiet har tagit för lite initiativ i debatten.

ANNONS

Det rödgröna samarbetet i valet 2010 gjorde att Socialdemokraternas profil blev suddig. Partierna förde ofta fram enskilda politiska förslag utan att kunna ge dem ett sammanhang, anser kommissionen. Det ledde till att väljarna, både medlemmar och andra, hade svårt att urskilja de "bärande bjälkarna" i S-politiken.

-Våra problem på senare år har varit en oförmåga att beskriva verkligheten på korrekt sätt, säger Anna Johansson, kommunalråd i Göteborg och ordförande i kriskommissionen.

Bilden av Socialdemokraterna som ett självgott parti menar hon finns så långt tillbaka som valet 2006 då man inte uppmärksammade arbetslöshetsfrågan på ett korrekt sätt.

-Jag tror det var ett gigantiskt misstag att vända bort blicken från att folk befann sig utanför arbetsmarknaden.

I samband med rapporten presenteras en rad investeringar och skattehöjningar utesluts inte.

-Vi ser att det behövs satsas pengar på järnväg, kvalitén på skolan är inte tillräckligt bra. Vi har en sjukförsäkring som är riktigt usel och arbetslöshetsförsäkring som också är väldigt usel.
-Ska man ha ett gott samhälle för alla människor så kostar det pengar. Tillväxten kommer att lösa ganska mycket av de här ambitionerna men vi kan inte utesluta skattehöjningar.
-Det vore politiskt oansvarigt.

TT: Finns det inte en risk att väljare ryggar när ordet "skattehöjning" nämns?

-Jo, det tror jag varit ett av våra problem. Skattefrågor har diskuterats helt isolerat, dels olika skatter var för sig, dels en skattediskussion som varit helt frikopplad från vad skatterna faktiskt ska gå till.

Kommissionen anser även att taket måste höjas i sjuk- och arbetslöshetsförsäkringen och att fler ska kunna kvalificera sig för att omfattas av arbetslöshetsförsäkringen.

Mot bakgrund av att en flera friskolor plockat ut stora vinster föreslår kommissionen nya ersättningssystem för "privata välfärdsföretag". Om vinstsyftet blir det överordnade målet ökar riskerna för ojämlikhet och sortering, heter det. Därför vill kommissionen att vinstuttagen begränsas, så att de skattepengar som finansierar verksamheten stannar i företagen.

Katrine Kielos, ledarskribent på Aftonbladet, anser inte att kommissionen tagit fram en krisrapport.

-Det är en omvärldsanalys på 120 sidor, men den säger ingenting om varför S förlorade valet 2010 eller hur S ska kunna vinna valet 2014, säger Kielos.

Hon tror ändå att rapporten kan bli användbar för en ny partiledning, som beskrivning av vad det är för samhälle S måste forma en politik för.

ANNONS

Widar Andersson, ledarskribent på Folkbladet i Norrköping, fäster sig vid språket i rapporten.

-Det är vackert men väldigt vänsterlutande, lite tillbaks till 1970-talet, säger Andersson till TT och lyfter fram den samhällskritiska tonen som han tycker är genomgående.

Det talas om klyftor, om fattigdom, om finanskapitalism och segregation. Samtidigt, konstaterar han, går det inte att hitta något om invandring.

ANNONS