Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Bert Karlsson och Göran Johansson.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Bert Karlsson: ”Gör Göran Johansson till diktator”

Avskaffa den allmänna rösträtten och utse Göran Johansson (s) till landets diktator. Det föreslår skivbolagsdirektören och förre partiledaren Bert Karlsson i en radiodokumentär som sänds i helgen.

Men Göran Johansson själv är inte förtjust över Bert Karlssons förslag.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

- Är det någonting jag inte vill vara så är det diktator. Jag känner ingen som skulle bli hedrad av att kallas det, säger han till gp.se.

- Jag har hört att han gillar mig och tror att han sett att jag fått gjort mycket i Göteborg. Att jag har handlingskraft. Det har han själv uttryckt när jag träffat honom.

Det är i en dokumentär om Ny Demokrati som sänds på söndag i Sveriges Radio P3 söndag som den tidigare partiledaren och riksdagsledamoten Bert Karlsson förklarar att han förlorat tron på demokratin.

- Demokrati är bara skendemokrati. Att samla folk, som tycker och tänker och skriver ner. Det är så pinsamt jag kan inte beskriva det med ord ens. Det är ett hån egentligen. Vi har inte mer demokrati än vi har i Kina, säger Bert Karlsson och fortsätter:

- De flesta i Sverige borde inte få rösta. De vet inte vad de röstar på. Det är ett skämt egentligen. Det är några få som använder massan för att rättfärdiga sin position, det är bara ett spel.

Bert Karlssons recept för framtidens Sverige är istället något han beskriver som en demokratisk diktatur med företagsvärlden som förebild.

- Jag skulle vilja ha en diktator i Sverige, en demokratisk diktator som du kan avsätta men som tar de avgörande besluten.

Och den förre kommunstyrelseordföranden i Göteborg Göran Johansson lyfter Bert Karlsson fram som tänkbar diktator.

Historikern, författaren och förre chefen för Forum för Levande historia Helene Lööw har skrivit flera böcker och avhandlingar om ytterlighetsrörelser på högerkanten. Hon beskriver Bert Karlssons resonemang som hämtade från 1800-talet.

- En demokratisk diktator. Hur skulle det i så fall fungera? Och vem ska avgöra vem som får rösta eller ej? Karlssons åsikter representerar väl en sorts längtan efter en stark man, en föreställning om att folket, eller i vart fall stora delar av det, inte är mogna för demokrati, föreställningar om en sorts upplyst elit, det vill säga tillbaka till 1800 talet och de debatter som fördes innan rösträtten infördes.

Det är inte första gången Bert Karlsson har ventilerat direkt antidemokratiska åsikter om landet samhällsskick. I en debattartikel i Aftonbladet våren 2008 föreslog han att vårt nuvarande demokratiska system skulle ersättas med "en verkställande direktör, som i Dubai" och fortsatte:

"Dubai är det land som utvecklas mest i världen just nu. Det kan vara vd:ns förtjänst."

Dubai styrs enligt Utrikespolitiska Institutet som en absolut monarki, och är ett av sju emirat i Förenade arabemiraten med avsaknad av såväl politiska partier, fackföreningar som allmänna val.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.