Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Berlusconi fick stryk i lokalval

Italiens premiärminister Silvio Berlusconis regeringsblock åkte på stryk i lokalvalen i flera större städer och tvingas till ny valomgång i Milano. "Ett slag i ansiktet både personligen och politiskt", skriver en italiensk kolumnist.

Berlusconi, som har kampanjat frenetiskt inför söndagens och måndagens val, beskrevs av sina medarbetare som "överraskad och bedrövad".

Särskilt sved bakslaget i hemstaden Milano, där hans mitten-högerblock tvingas till en andra valomgång om två veckor, då ingen nådde över 50 procent. Berlusconis bundsförvant, borgmästaren Letizia Moratti, fick 41,6 procent av rösterna, vänsterkandidaten Giuliano Pisapia 48 procent.

"Omvalet i Milano är förnedrande för Silvio Berlusconi, som har gjort resultatet till en omröstning om honom själv och hans regering, och han har fått ett slag i ansiktet både personligen och politiskt", skriver kolumnisten Massimo Franco i Corriere della Sera.

Valresultaten bekräftar de opinionsmätningar som har visat att sexskandaler, korruptionsanklagelser och skatteåtal minskat premiärministerns popularitet.

Oppositionen tog hem Turin och Bologna medan Berlusconis parti Frihetens folk ledde i Neapel, där det dock tros bli en andra valomgång.

Valen var det sista testet i valmanskåren innan Berlusconis mandatperiod går ut 2013.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.