Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Beredskap för evakuering av svenskar

UD överväger att skärpa sin avrådan mot resor till Egypten. Runt 15 000 svenskar finns i landet och fler väntas flyga ned i dag, trots kravallerna.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Finlands utrikesdepartement avråder finländare från att göra onödiga resor till Egypten, rapporterar FNB.

15 000 svenskar befinner sig i Egypten, de flesta turister. Oroligheterna i landet har börjat sprida sig till turistorterna - och Apollo förbereder sig på att evakuera sina resenärer eftersom UD i dag kan skärpa sina reserekommendationer. I så fall kan UD avråda från resor även till Röda havskusten, där de flesta svenska turister finns.

På Arlanda checkar en stor grupp svenskar in för att åka med ett plan till Sharm el Sheikh i eftermiddag.

-De tar ju inte ner oss dit om det skulle vara farligt, säger Ann Agnarsson från Linköping till TT:s reporter.

Tillsammans med vännen Birgit Hedström ska de vara en vecka i Sharm el Sheikh. Resan bokade de för bara en vecka sedan.

-Det är ju inte oss de är ute efter, egyptierna. Vi är ju inte kompisar med honom, säger Agnarsson och syftar på president Mubarak.

Apollos informationschef Kajsa Moström säger till TT:

-Kan man inte vara i Egypten på grund av att UD avråder så löser vi det. Om det kommer beslut om ytterligare avrådan i dag kan vi inte få hem alla samma dag. Framför allt så gäller det att hitta extra flygkapacitet, även om vi har ordinarie flyg så gott som dagligen till området, fortsätter hon.

Samtidigt fortsätter charterresenärer att åka från Sverige ner till det oroliga Egypten. I morse flög Apollo ner gäster till Hurghada vid Röda havet.

I går kväll kom uppgifter om oroligheter på turistorterna.

-Vissa områden i Hurghada stängde butiker och restauranger tidigare för att man befarade plundring. Vi hade också gäster som hörde av sig till oss och berättade om oro i Old market i Sharm el Sheik, säger Moström.

I dag hålls ett gemensamt möte med alla EU-ambassadörer på plats i Kairo.

-Vi har sett en eskalering av läget i de städer där vi sedan tidigare avråder från resor och i natt fick indikationer på att det kan ha förekommit plundringar i begränsad omfattning i Hurghada och Sharm el Sheik. I så fall har läget förvärrats, säger Joakim Larsson på UD:s presstjänst. -Ser vi att läget är förvärrat kan det bli aktuellt med en bredare avrådan, säger Joakim Larsson.

Carlo Laszlo och hans fru och deras två barn skulle ha rest med Detur till Sharm el Sheikh i dag klockan 14.05.

-Vi skulle suttit på planet men vi bestämde oss vid midnatt för att vi ställer in det här. Vi vägde säkerheten för våra barn mot kostnaden att inte åka, säger Carlo Laszlo till TT.

Familjen försökte avboka resan redan i fredags - men det gick inte.

-De sade att det var för sent inpå och att vi inte skulle få några pengar tillbaka. Det var en sista-minuten resa men det handlar om nästan 15 000 kronor. Pengarna är borta och det känns för jävligt, säger han.

Han är kritisk till att UD inte har ändrat rekommendationerna för resor till Rödahavskusten tidigare.

-Jag tycker det är skandal av UD att dröja så länge med en rekommendation om att ställa in resor till en så här orolig plats. När det börjar eskalera så här vet man inte hur det slutar, säger Carlo Laszlo.

Om UD inte hinner komma med ett beslut är alla ändå inte säkra på om de ska åka med planet.

-Det är kluvet. Det värsta nu är ju att vi inte vet vad de pratar om på det där mötet, säger Anders Karlsson till TT:s reporter.

Flera i gruppen har varit på turistorten tidigare och vet att det alltid rör sig mycket poliser och säkerhetsvakter omkring hotellen.

-Vad händer om polisen är satt ur spel, om de inte kan försvara hotell och butiker? Det känns lite oroligt, säger Anders Karlsson.