Bengt Alsterlind i Hajk 1978.
Bengt Alsterlind i Hajk 1978.

Bengt Alsterlind 12/8

ANNONS
|

Vad gör du just nu?

– Jag är vid havet i Varbergs kommun i Halland. Vi är på semester och jag såg precis en död fågel som låg här.

Vad har du för planer i helgen?

– Jag ska på kräftskiva hos en kusin som fyller 50 år. Det hoppas jag ska bli kul annars kan det ju bli lite segt.

Du är ju mest känd för din tid med programmet Hajk, vad är ditt bästa minne?

– Jag påminns om programmet varje dag när folk kommer fram till mig. Det flesta är mellan 18-55 år så det är många generationer som passerat. Programmet startade 1971 och lades ner 2002. Sista åren gick det varannan sommar. Vi gjorde fem Hajk-böcker också. Jag köpte upp de sista böckerna från förlaget. När jag var på kulturveckan i Sunne i måndags för att sälja min nya bok "Med hjärtat i Värmland - 50 Värmlandsprofiler i ord och bild" så ville de flest köpa mina Hajk-böcker i stället.

ANNONS

Varför tror du Hajk blev så poppis?

– Jag tror det beror på att jag lyssnade på barnens frågor och för att jag stod på deras sida. Vuxna reagerade på att jag gjorde sådant som de tyckte att barnen inte skulle lära sig. Som till exempel att steka gröna ägg.

Ja, du har stekt både gröna och röda ägg och så gjorde du en säckpipa, vad pysslar du med nu?

– Jag lever ett ganska enkelt men kreativt liv. Alldeles nyligen köpte jag en båtkärra men då visade det sig att det inte fanns något hjul fram. Jag kunde ha åkt tillbaka till affären och hämtat ett nytt men i stället fixade jag ett eget. Jag hade en sparkcykel som landstinget hade slängt så jag tog ett hjul från den och satte på kärran. På så sätt fick jag ett svängbart hjul fram.

Använder du fortfarande hälsningsfrasen "Tjipp"?

- Många som träffar mig använder den i alla fall. Tjipp är det vanligaste sättet för en okänd person att närma sig mig. Jag använder det ibland, men inte så ofta.

Vad har du gjort mer i tv-sammanhang?

– Sveriges Magasin, Solsta café, Solstakväll, Vänern runt, musikprogram och ungdomsprogrammet Veboa. Sedan var jag även med i Filip och Fredriks program Boston Tea Party. Jag inledde varje program. Jag tror att det var en hyllning från pojkarna för att jag möjligtvis har inspirerat dem. Jag gillar dem eftersom de står på sig och kör sin grej rätt igenom.

ANNONS

Vilken är din favorit-"påa"?

- Jag har en jag tycker är extra rolig, den går såhär: "Nu ska vi prata om djur, men inte vilka djur som helst utan vi ska prata om Eurythmics." sedan har vi ju:

"Nu ska vi prata om timmer, men inte om vilka timmer som helst utan om fruntimmer."

Hur var det egentligen med "påan" om flodhästen?

– Jo, men den gjorde ju aldrig jag. Det var en revy som gjorde den grejen men som många associerade med mig. Den va:

"Nu ska vi prata om hästar, men inte vilka hästar som helst utan flodhästar." Det var väl extra roligt eftersom flodhäst på värmländska låter så tokigt.

På vilket sätt har du haft nytta av din dialekt?

– Mycket nytta. Värmländskan är som norska, vi har en uppåtgående satsmelodi. Vi låter gladare än vad vi är. Sen är ju humorn viktig i Värmland. Vi har väldigt lätt att komma i kontakt med göteborgare medan det är svårare med skåningar. De har ett helt annat känslomässigt språk och är svåra att kommunicera med.

Den person du var i Hajk var lite av en besserwisser eller lite töntig, hur har du påverkats av det?

ANNONS

– Jag har alltid varit den jag är och allt man gör påverkar alltid någon. Kritiker har hackat på mig och alla får tycka som de vill. Jag tycker man ska vara ärlig mot sig själv och stå för den man är.

Vad tycker dina barn om dina tv-framträdanden?

- Mina barn har aldrig haft några problem med det jag gjort. Däremot så har jag en brorson som blev angripen för att hans kompisar tyckte att jag hade en sådan grov dialekt. Han undrade varför jag skulle hålla på att prata sådär när jag kan prata riktigt. Jag överdrev ju min dialekt i tv.

Fuskade ni med något annat?

– Jo, jag satt ofta vid ett bord när vi spelade in för att jag skulle se liten och lite töntig ut. När folk möter mig på stan kommenterar de alltid hur stor jag är.

Hur lång är du?

– Jag är 1,90.

Har du någon livsfilosofi?

– Jag har haft samma filosofi sedan jag var 15 år. Man ska andas, äta och älska. Jag tycker inte man behöver oroa sig för exempelvis börsen. Vi är lika kapabla att andas, äta och älska även om börsen går ner. Frågar man en sjuk man så är det enda han vill att bli frisk.

ANNONS

Vilket smultronställe i Värlmand ska man inte missa?

- Åh, jag har många! Ett är Rävön. Dit ska man åka och bada i bergknallen. Man kan dyka ifrån bergsklippor, gå upp och se utsikten över Karlstad och farleden med fartyg och nöjesbåtar. Sedan finns det Frykstahöjden som ligger i södra änden av sjön Fryken. Det var vid den sjön som Selma Lagerlöf bodde. Där är en vidunderlig utsikt. Vid fint väder blir det ett blått ljus där, det är lite trollskt. När Astrid Lindren kom till Fryksdalen tyckte hon att det var som att se Nangijala.

Se när Bengt Alsterlind steker gröna ägg, gör en säckpipa eller är James Bond i videoprogrammet Veboa.

Bor: Karlstad

Ålder: 68 år

Yrke: Tv-producent på kanal 12

Familj: Fru och två barn, fem barnbarn.

ANNONS