Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

Bild - 1

Belle

Kostymdrama

Kostymdrama

Belle

Regi: Amma Asante, Storbritannien, 2013 (104 min)

CAPITOL

Slaveri skall förbjudas och vi måste tillåta kärlek över rasgränserna är de två glasklara budskapen i Amma Aasantes verklighetsbaserade drama Belle.

1769. I kolonialmakten England tjänar man storkovan på slavhandel. Den lilla mulattflickan Belle blir uppfostrad av sin förmögne farfar Lord Mansfield (Tom Wilkinson). Som ung vacker kvinna (Gugu Mbatha-Raw gör rollen) har Belle sin ekonomi säkrad livet ut. Friarna borde hopas runt henne, men i de fina brittiska salongerna betraktas Belle som neger (som man sa på den här tiden) och är därmed inte mycket värd. Dock uppvaktas hon flitigt av en idealistisk prästson.

I en parallellhistoria får vi följa ett autentiskt rättsfall. Kaptenen på ett slavskepp slängde de kedjade slavarna överbord och krävde sedan att få ersättning från försäkringsbolaget.

Britterna är som bekant flitiga när det gäller att producera kostymdramer för bio och tv. Det mesta är välgjort, men ytterst få produktioner sticker ut.

I Belle visar Wilkinson, som vanligt, mästarklass. Filmen som helhet är övertydlig, utom när det gäller huvudpersonen, som är vagt tecknad och därmed har svårt att väcka vårt intresse.

Mest läst