Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

  Den här artikeln ingår för dig som är kund.

  Bella Stenberg: Sommaren ökar motivationen

  Två i Varberg. En i Kungsbacka, en utanför Västervik. Två i Bollnäs och två i Gävle.

  Det här är en krönika. Ställningstaganden är skribentens egna.

  Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

  Det är facit för anmälda våldtäkter i Sverige torsdag till söndag förra veckan. Märk väl, anmälda.

  På sommaren ökar antalet överfallsvåldtäkter. Årstiden, värmen, fester och alkohol är förhållanden som ”ökar motivationen för gärningsmännen” enligt kriminologen Jerzy Sarnecki (GP 16 juli).

  På diverse platser runt Göteborg – kanske också andra städer? – har det dykt upp affischer med fem tips för att undvika våldtäkt: Respektera ett nej. Du har ett val. Drick måttligt. Anmäl dina vänner. Sätt dig i offrets situation.

  Empati och vanligt folkvett, helt enkelt. Riktat till förövarna och inte offren, vilket rubriken och layouten lockar läsaren att tro – och vilket är det vanliga vad gäller sådana här råd. Avsändare saknas men visar sig, enligt bloggen Fitt For Fight som uppmärksammade affischerna tidigare i år, vara Max Andersson, 26-årig konstnär och vårdanställd. Och som med enkla medel lyckats få fram mycket.

  För en dryg månad sedan skrev bloggaren Hanna-Karin Grensman en vass nyhetstext om våldtäktsläget under sommaren – med formuleringar som ”under första delen av sommaren valde 36 män att våldta”. Olika poliser för fram att det är tryggast för män att hålla sig hemma – eller ta med en kompis som kan stoppa dem om de försöker gå över gränsen – och att de försöker hindra män från att dricka. ”Är man full får man ju faktiskt skylla sig själv om man våldtar.” Män, särskilt de som har svårt att behärska sig, bör också se upp med att prata med främmande kvinnor. En polis börjar tröttna: ”Vi får lägga ned mycket tid på att förklara för männen att kvinnor inte har kjol för att de ska komma åt lättare eller att en kvinna som är ensam i tvättstugan inte nödvändigtvis vill ha sex.”

  Artikeln är förstås påhittad. Polis och experter säger snarare sådant som att sommaren ökar ”sårbarheten hos offren”, vilket Sarnecki fortsatte sitt ovanstående resonemang med. För det är ju inte så att det bara är RFSU som ”menar” att det är vanligt att lägga ansvar på offret. Det är en alldeles för vanlig – och otidsenlig – åsikt i alla samhällsskikt.

  Grensman avslutar med åtta tips för att undvika våldtäkt. Några är spegelvändningar av råden som brukar riktas till kvinnor: Gå gärna med mobilen i hand. Faktum är att det sedan i mars finns ett ställe att ringa, Preventell. En nationell hjälplinje för personer som ”har svårt att kontrollera sin sexualitet” eller misstänker att någon kommer att begå ett övergrepp. Karolinska universitetssjukhuset räknar med mellan 7000 och 15 000 samtal årligen, beroende på hur linjen marknadsförs. Själv hörde jag talas om den först igår.