Bekväm, mysig höstmat

ANNONS
|

Nu kommer den; tiden på året när man lägger till. En extra tröja, ett par ljus till, dubbar på däcken och lite extra på elräkningen. Och av någon anledning så lägger vi till lite extra i köket och grytorna också. Kanske har det att göra med att det nu är nästan ett helt år, eller åtminstone sisådär nio månader tills det är dags att visa hela härligheten i shorts, linnen och badkläder igen. Det gör inget om det slinker ner en skvätt grädde i såsen. Man kan säkert komma på en anledning varför den behövs. De senaste tre helregniga helgerna kanske? Och det faktum att det snart är mörkt både när du går till jobbet och när du kommer hem, tro katten att man behöver något lent innanför västen. Som en len och krämig risotto – fulltankad med kärlek, pumpa och några nävar parmesan. Och vare sig det handlar om brustna hjärtan, kalla tår eller bara lite allmänt höstrugg så finns det inget som inte en sjutusan till chokladtårta kan råda bot på. Dessa två godsaker och en riktigt krämig och tung potatisgratäng har en självklar plats inom det som på engelska brukar kallas för comfort food. Och det är just precis vad det är. Mat som lenar, värmer, mjukar upp. Comfort food – mat som helt enkelt lägger till.

ANNONS

Just nu har jag snöat in på mole, chili och riktigt bra tacos och undrar varför det inte finns fler riktigt bra mexikanare i stan?

Risottoris är ett lite tjockare ris med hög stärkelsehalt som har en särskilt bra förmåga att samla på sig vätska och därför blir krämigt och lite grötliknande. Ju mer man rör i ett risottoris, desto mer stärkelse får man ut det och resultatet blir då ännu krämigare.

Det förekommer framför allt två sorters ris i risotto-sammanhang. Carnaroli och arborio. Det finns andra varianter också, som exempelvis Vialone nano, men de andra två är vanligast förekommande här i Sverige. Arborioris är ett sorts råris som ångbehandlats så att det får en svag gulaktig färg och en hård yta. Carnaroli är något större och behåller vätska och sin form ännu bättre än arborio. Carnaroli betraktas av många som snäppet bättre än arborio.

ANNONS