Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

470500.jpg
Länsstyrelsens rovdjurshandläggare Hanna Dittrich Söderman och Eva Hedberg ute vid Rörmossen, Bergshamra.

Bekräftar vargattack mot familjehund

Länsstyrelsen bekräftar nu att det var två vargar som i dag gick till attack mot en hund som rastades av en kvinna med barn i Rörmossen i Norrtälje.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Hanna Dittrich Söderman, en av länsstyrelsens två rovdjurshandläggare bekräftar efter undersökning att det verkligen var vargar som attackerade och dödade hunden.

Man har hittat delar av hunden ett par hundra meter från platsen, säger länsstyrelsens rovdjurshandläggare Dittrich Söderman.


Skrek
När kvinnan upptäckte vargarna började hon skrika och fäkta med armarna.

Hon betedde sig på helt rätt sätt. Jag är full av beundran, säger Dittrich Söderman.

Kvinnan och barnet ska inte ha skadats fysiskt.

Händelsen betraktas som extremt ovanlig. Henne veterligen har ingen varg angripit människa i Norden i modern tid.Länsstyrelsen i Stockholms län skickade två rovdjursexperter till Rörmossen.


Valpar
Enligt länsstyrelsen finns två vuxna vargar i Rialatrakten mellan Norrtälje och Åkersberga. För ungefär ett år sedan föddes fyra valpar i reviret.

Vargarna attackerade hunden för att försvara sitt revir. Det är Olof Liberg, rovdjursforskare och koordinator för det skandinaviska vargprojektet, säker på.

Det här är inte ovanligt. Vi har flera sådana här fall. Vargar hävdar sitt revir väldigt starkt, säger han.

Vargen uppfattar hunden som en artfrände och då hundar kommer in i deras revir blir de så helt fokuserade på hunden så att de knappt märker människorna, berättar Liberg.

Det är som om de får skygglappar på sig. Vargar hatar andra vargar på sitt revir. Kan de så biter de ihjäl dem eller kör bort dem.


Gjorde rätt
Han tycker att kvinnan gjorde helt rätt som började tjoa och vifta för att skrämma bort vargarna.

De går inte till attack mot människor. Vargarna ser henne knappt, säger han. Man ska göra ett utfall mot vargen och gärna slänga några stenar på dem.

Olof Liberg säger att det inte är någon risk att vargen då vänder sig mot människan.

Vi har inte en enda incident i Skandinavien där vargar uppträtt aggressivt mot människor, säger han.

De senaste åren har omkring 40 till 70 hundar per år angripits av stora rovdjur i Sverige, enligt Rovdjurscentret de fem stora. I ungefär hälften av fallen har hundarna dödats.


21 fall
I fjol angreps 38 hundar av stora rovdjur, vargar stod för 21 av dessa fall.

"Björn, lo och kungsörn kan angripa i självförsvar eller i konkurrens om byten, medan vargen också kan angripa i konkurrens om revir och partners", skriver Rovdjurscentret på sin sajt.

Mest läst