Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

Bild - 1

Bekämpningsmedel i te

Åtta av nio gröna teer innehåller bekämpningsmedel. I Kung Markattas kravmärkta te hittades azinfos-metyl – ett mycket giftigt ämne som är förbjudet i EU.

Grönt te är omtalat för sina hälsobringande egenskaper. Men den analys GP låtit Testfakta utföra av nio vanliga fabrikat visar att de även innehåller gifter som kan vara skadliga för hälsan. I hela åtta av påsteerna hittades rester av olika bekämpningsmedel.

- Inga halter överskred några gränsvärden, men jag måste säga att jag blev förvånad över att det var så utbrett, säger Sune Eriksson på livsmedelslaboratoriet Eurofins, som utfört analysen.

Närmast gränsvärdet låg teet från Kung Markatta, som säljs hos bland annat Ica och Coop. Här hittades förhållandevis höga halter av azinfos-metyl. Kemikalieinspektionen har klassat det som mycket giftigt och miljöfarligt. Ämnet är förbjudet att användas inom EU. Halten i teet var 0,07 mg/kg. Gränsvärdet ligger på 0,1.

Det mest uppseendeväckande i sammanhanget är att Kung Markatta är ett krav- och rättvisemärkt te – som inte ska innehålla några bekämpningsmedel alls. Det är ett brott mot EU:s lagstiftning om ekologiska livsmedel.

Miste Kravcertifikatet

När Testfakta hör av sig till berörda parter – Kung Markatta, Krav och Livsmedelsverket – går allt mycket snabbt. Inom ett par timmar har Kung Markatta tillfälligt blivit av med Krav-certifikatet för sitt gröna te och produkten går inte längre att beställa från lagret.

- Vi måste gå till botten med det här och ta egna prover för att ta reda på om hela partiet innehåller bekämpningsmedel och om fler partier är berörda. För tillfället stoppar vi all försäljning av teet från vårt lager, säger Peter Enberg, vice vd på Kung Markatta.

Kung Markattas te packas i Holland. Företaget där hanterar endast ekologiskt te och kaffe. Därför är det mest troligt att problemet ligger hos den indiska producenten.

- Ekologiska odlingar drabbas ibland av bekämpningsmedel som blåser in från grannodlingar. Men om det är fallet här vet vi inte, säger Peter Enberg.

Måste slängas

Livsmedelsverket har inte möjlighet att återkalla Kung Markattas te från livsmedelsbutikerna. Däremot kan man tvinga företaget att avlägsna all ekologisk märkning på produkten och förmå dem att informera sina kunder om att teet inte får säljas som ekologiskt – vilket i praktiken innebär att teet måste slängas eller skickas tillbaka till leverantören.

- Innan vi kan ta ställning till om vi ska fatta ett sådant beslut måste vi avvakta resultatet från Kung Markattas egna provtagningar och företagets egen reaktion på provresultaten. Vi har kommit överens med företaget om hur provtagning ska ske och har lovats full insyn, säger Daniel Kardell, jurist på Livsmedelsverkets tillsynsavdelning.

"Krav agerar snabbt"

På Krav ser man mycket allvarligt på händelsen. En sådan här upptäckt skadar förtroendet för märkningen.

- Det ska inte finnas några som helst kemiska bekämpningsmedel i en Krav-märkt produkt. Kung Markatta är ett seriöst företag och vi har fullt förtroende för att de kommer att reda upp det här, säger Kristin Cooper, pressansvarig på Krav.

Kan man lita på Krav-märkta produkter?

- Ja, det kan man. Våra regler följs och kontrolleras av oberoende certifieringsbolag som gör egna kontroller. Om det händer sådana här saker agerar vi, certifieringsbolaget och producenten snabbt enligt de rutiner som gäller, säger Kristin Cooper.

Stora variationer

Testfakta analyserade även den antioxidantiska effekten hos teerna. Viss forskning tyder på att antioxidanter påverkar vårt immunförsvar och åldrande i positiv bemärkelse, samt förebygger allvarliga sjukdomar.

Den antioxidantiska effekten hos de analyserade teerna var generellt hög men varierade ändå mycket. Överlägsen effekt hade Twinings Pure Green.

- Dricker du ett par koppar av den får du i dig nästan lika mycket antioxidanter som från en brustablett c-vitamin. Den har en väldigt hög antioxidantisk effekt, säger Sune Andersson på Eurofins.

Livsmedelslaboratoriet Eurofins i Lidköping fick i uppdrag att analysera innehållet i nio fabrikat av grönt påste: Celectial Green tea, Clipper, Friggs Citron Ingefära, Ica Grönt te citron, Kung Markatta Grönt te, Lord Nelson Natural, Twinings Pure Green, Willys Grönt te citrus.

Bekämpningsmedel

Alla fabrikat utom Clipper innehöll spår av bekämpningsmedel. Inget av dem överskred dock några gränsvärden. Eftersom det finns en risk att effekten från olika bekämpningsmedel samverkar och därigenom ökar den negativa hälsopåverkan är det också intressant hur många olika pesticider ett fabrikat innehåller. Flest spår av olika bekämpningsmedel hittades i Icas gröna te.

Antioxidantisk effekt

Antioxidanter anses ha en positiv påverkan på immunförsvaret och åldrandet. Viss forskning tyder även på att de förebygger hjärt- och kärlsjukdomar och vissa former av cancer. För att räkna ut den antioxidantiska effekten har laboratoriet räknat om den till askobinsyra (C-vitamin).

Mögel och bakterier

Inget av fabrikaten låg över några gränsvärden.

Mest läst