Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

⇒ Om cookies och personuppgifter

sy5cb144.jpg

Begravdes i havet

Usama Bin Ladin uppges ha begravts till havs "enligt islamisk sed".

Begravningen till havs bekräftas av en högt uppsatt USA-tjänsteman till flera amerikanska tv-kanaler. Officiellt har dock saken ännu inte kommenterats.

Enligt ABC garanterar begravningen till havs att bin Ladins grav inte blir en helgedom eller vallfärdsort för hans anhängare.

En amerikansk tjänsteman betonade tidigare att man säkerställt att kvarlevorna "behandlas i enlighet med islamiska sedvänjor och traditioner".

– Det här är något som vi tar väldigt allvarligt på, sade han till AFP.

Det var genom att spåra en av bin Ladins kurirer i fyra år som den amerikanska militären kunde lokalisera al-Qaidaledaren.


Avskilt
Trevåningshuset som ligger i det ganska välbeställda Abbottabad, hem för många pensionerade pakistanska militärer, är enligt uppgift en lyxig fastighet som låg i viss avskildhet på stora ägor.

Byggnaden kringgärdades av flera meter höga stängsel med taggtråd och hade murar och avspärrningar som avgränsade olika delar inne på området. Enligt myndighetsuppgifter till Reuters brände husets invånare hellre sina sopor än lämnade dem till sophämtning som grannarna.


Omodernt
– Det är också anmärkningsvärt att fastigheten trots att den uppskattas vara värd runt en miljon dollar inte har telefon eller internet anslutet, säger en tjänsteman till Reuters.

Abbottabad är en populär semesterort, omgiven av grönska. Orten ligger nära pakistanska Kashmir och flera träningsläger för islamister, i synnerhet de som slåss i indiska Kashmir, har varit förlagda i närheten.

"En katastrof"

En talesman för al-Qaida på Arabiska halvön – terrornätverkets förgrening i Jemen – säger sig ha fått bin Ladins död bekräftad från Pakistan.

– Den här nyheten är en katastrof för oss. Först trodde vi inte på det, men vi hörde av oss till våra bröder i Pakistan som bekräftade det, sade talesmannen på telefon till AFP.

Mest läst