Se till att du har den senaste versionen av GPs app, så att du inte missar några nyheter - uppdatera här

Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

⇒ Om cookies och personuppgifter
Befruktade ägg

Befruktade ägg kastades

Befruktade ägg till IVF-patienter kan ha förväxlats på Sahlgrenska. Därför beslutade personalen att slänga äggen.

Tre patienter skulle under samma eftermiddag i våras få embryon återförda. De var alltså under pågående behandling för att bli gravida, och deras befruktade ägg hade varit nedfrysta på Sahlgrenska. När äggen hade tinats så upptäckte personalen att det fanns en möjlighet att de hade förväxlat dem. Detta upptäcktes när en biomedicinsk analytiker märkte att antalet embryon i patienternas respektive skålar var fel. Äggen kastades för att säkerställa att ingen patient skulle bli gravid med ett annat pars barn.

– Det viktiga tycker jag är att ingen förväxling skedde. Det kunde ha blivit så att patienterna fick fel ägg, men så blev det inte, säger Ann Thurin Kjellberg, sektionschef för Reproduktionsmedicin på Sahlgrenska.

Hon säger att avdelningen har ett säkerhetssystem i flera led för att undvika att en patient får fel ägg. Just därför upptäcktes misstaget. Efter detta kommer kontrollerna säkras upp ytterligare.

– Vi har sett över alla våra rutiner och gått igenom dessa med vår personal för att minimera risker, säger Ann Thurin Kjellberg.

Enligt Sahlgrenskas händelseanalys skedde misstaget eftersom en biomedicinsk analytiker inte genomförde ID-kontroller på rätt sätt och inte kontrollräknade antal embryon. Analytikern ska ha blivit störd i arbetet eftersom samtal fördes med en kollega.

Två av patienterna hade fler nedfrysta ägg som kunde användas i stället. De kompenseras inte för de befruktade ägg som förlorades. Den tredje patienten hade inga ägg kvar och fick därför åka hem utan att något ägg placerats in. Den personen erbjöds i stället att börja om behandlingen från början. Det skulle innebära ny hormonbehandling, nya ägg som plockades ut och befruktades. En sådan process tar vanligtvis flera månader.

Maria är styrelsemedlem i föreningen Barnlängtan. Hon berättar att de hormonbehandlingar som föregår att ägg som plockas ut ofta är jobbiga för kvinnan.

– IVF-behandling är ett steg i slutet av en lång resa. Behandlingen är både fysiskt och psykiskt tuff. Eftersom varje embryo är en chans till barn är alla väldigt värdefulla. Jag blir oerhört förvånad över att detta skett på Sahlgrenska, och givetvis besviken och ledsen för de här föräldrarnas skull, säger Maria.

Sahlgrenska har Lex Maria-anmält händelsen till Socialstyrelsen, som ännu inte påbörjat granskning.

Fakta: IVF, In vitro fertilisering

– Kallas också provrörsbefruktning.

– Kvinnan får hormoner som stimulerar äggstockarna till utveckling av flera ägg, sedan hämtas äggen ut.

– Mannen lämnar spermier som sammanförs med äggen utanför kroppen.

– Västra Götalandregionen erbjuder tre ägguttag vid IVF-behandling. Om befruktade ägg av god kvalitet blir över kan dessa frysas för fler återföranden.

– Totalt är det drygt 60 % av alla par som får barn efter sina behandlingar.

Mest läst