Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

231453h1024.jpg
Bedragare använder ofta sociala medier för att få kontakt med deras offer. Dejtingbedrägerier är en miljardbransch världen över.

Bedragna på kärleken - och pengarna

Bedragare letar efter offer som har värkande hjärta och svällande plånbok. Mikael förlorade hundratusentals kronor när han sökte kärleken.

Som nyseparerad skapade Mikael en profil på dejtingsidan Badoo i november 2013. En amerikansk kvinna visade snabbt intresse.

Några dagar senare skulle hon åka till Istanbul, och där började problemen. Första gången bad hon om 100 euro. Sedan blev det mer och mer.

-Hon spelade på känslor, det skulle bli så bra när vi träffades. Det blev som en drog, säger han.

LÄS OCKSÅ: Mikael lurades på 300 000 kronor

Tog lån på 170 000

Han ignorerade varningsklockorna. För att kunna göra den sista överföringen tog han ett lån på 170 000 kronor. På julafton skulle hon landa på Arlanda med en biljett Mikael betalat. Men ingen dök upp.

I stället fick han ett mejl från ett sjukhus där de berättade att hon varit med om en olycka - och att mer pengar behövdes.

En illa redigerad bild på kvinnan i sjukhussängen fick misstankarna att växa. När Mikael gjorde research upptäckte han att IP-adresserna kom från Nigeria och bilderna på henne förekom i liknande bedrägerihistorier på nätet.

-Jag kände mig förnedrad, det är en stor skam.

Inte ensam

Varje vecka anmäls minst ett romansbedrägeri. Fallen är nästan omöjliga att utreda, enligt polisen.

Jan Olsson, förundersökningsledare på polisens nationella bedrägericenter, skissar i stora drag upp hur bedragarna jobbar: De är organiserade, kontaktar en stor mängd potentiella offer på sociala medier och dejtingsajter, bygger upp förtroendet under lång tid, och frågar slutligen om offret kan bidra med allt från några tusenlappar till miljoner kronor. Fallen är nästan omöjliga att utreda, enligt polisen.

-Det är jätteovanligt att vi får tag på bedragarna. Betalningarna görs ofta genom Western Union som man är ganska anonym på.

"Offret sätter agendan"

Pär-Anders Granhag, professor i psykologi vid Göteborgs universitet, förklarar att hemligheten bakom ett lyckat romansbedrägeri ligger i att hitta rätt offer - inte att vara så övertygande som möjligt inför vem som helst.

-De letar efter personer som törstar efter en djup relation, och låter sedan offrets tankar och känslor stå i centrum. Det är offret som sätter agendan, och sedan går bedragaren personen till mötes. Det kan vara en ganska enkel match när de har gjort sitt val, säger Pär-Anders Granhag.

Tydliga varningssignaler är om relationen fördjupas i rasande takt, och om samtalsämnet glider över till att handla om pengar.

-Man kan säga att man vill fortsätta kontakten, men inte ge sig in på det ekonomiska, eller vara så uppriktig som att hänvisa till att många blir lurade. Då upptäcker man rätt snart om pengarna var kärnan i relationen, säger Pär-Anders Granhag.

231453h1024_1.jpg

Skicka aldrig några pengar till någon du bara mött online. Ofta vill bedragaren att du för över pengar till ett konto utomlands, eftersom internationella transaktioner är svårare att spåra.

Gör en bildsökning. Luska lite om personen, finns den till exempel på flera sociala medier.

Var vaksam på om bedragaren i stället för att prata på exempelvis en dejtingsajt hellre vill sköta kontakten via privata mejlkonton eller telefon.

Håll utkik efter detaljer som inte stämmer. Exempelvis om personen hävdar att den är universitetsutbildad men använder ett bristfälligt språk.

Försök att starta ett videosamtal med personen, om du inte kan möta personen öga mot öga. Bedragare undviker i det längsta det. Men var försiktig då det kan spelas in och användas i utpressningssyfte.

Var försiktig med att skicka lättklädda eller nakna bilder.

Källor: ACCC, dejtingbedragare.wordpress.com, Scamwatch, Norton

Mest läst