Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

  Beata Gårdelers film Vännerna, där bland andra Anna Bjelkerud medverkar, har utsetts till 2013 års bästa novellfilm.

  Den här artikeln ingår för dig som är kund.

  Beata Gårdeler vann novellfilmspriset

  Vännerna av Beata Gårdeler utsågs på lördagen till 2013 års bästa novellfilm. Nyligen guldbaggeprisade Anna Bjelkerud medverkar i filmen, som gestaltar den yttersta ensamheten.

  En kvinna ligger död i veckor i lägenheten innan hon hittas och samhället tar över. Eftersom anhöriga och vänner saknas signeras dödsanonsen "vännerna", trots att inga finns.

  Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

  Beata Gårdelers gripande historia utsågs på lördagen till 2013 års bästa novellfilm. Regissören, som långfilmsdebuterade 2009 med I skuggan av värmen, mottog priset på 200 000 kronor i bankettsalen på Elite Park hotell. I filmen, som sänds i SVT kl 22.30 på lördagskvällen, medverkar bland andra Anna Bjelkerud ur Göteborgs stadsteaters ensemble. Nyligen kammade hon också hem en guldbagge för sin biroll i Lisa Langseths terapidrama Hotell.

  Andra filmer i konkurrensen var Molly Hartlebs När sugfiskar krockar, Sköterskan av och med Nour El Refai och Batter av Manuel Concha, om två bröder som blir beskjutna i Malmö.

  Lördagens prisutdelning var finalen på Filminstitutets och SVT:s mångåriga satsning på novellfilmen. I stället tar nu den nya treåriga filmsatsningen Moving Sweden vid.

  Fakta: Motiveringen
  "I en skenbart enkel historia väljer man bildmässigt bort åtskilligt med information - ett grepp som samtidigt säger så mycket mer. Och i en sparsmakad dialog distanseras människorna från det obehagliga, till synes onämnbara, men kommer samtidigt varandra så mycket närmare. Filmen fångar ett helt livs existentiella grubblande på 28 minuter och 45 sekunder".

  Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.