Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

  1/8

  Den här artikeln ingår för dig som är kund.

  Beachvolley MOT Cancer: "Verkligheten jag lever i"

  2014 års Beachvolleyfestival skiljer sig från tidigare år. En av evenemangets projektledare lider av obotlig cancer – och tack vare honom har kampen mot sjukdomen blivit festivalens allra viktigaste syfte.

  En av funktionärerna kommer fram till Beachfestival 2014:s projektledare Stefan Bernholm och frågar var blomsterkransarna är. Längst inne i förrådet, förklarar Stefan – som bara en halv minut tidigare berättat att det inte är känsligt för honom att prata om döden, eller det faktum att han snart ska möta den.

  Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

  – Det är den verklighet som jag lever i och jag försöker se potential i min situation. Även om den är tuff, säger den 41-årige beachvolleyprofilen som för tre månader sedan fick veta att han var obotligt cancersjuk.

  Och det är tack var Stefan Bernholm som den årliga Beachfestivalen i Nordstan ser lite annorlunda ut anno 2014. I år heter turneringen 'Beach festival 2014 – Beachvolley MOT Cancer' och evenemangets överskott doneras till Cancerfonden.

  – För mig, som för många andra, innebar sjukdomsbeskedet en negativ spiral av "va, ska jag dö nu?" och "hur många dagar har jag kvar?". Det blev viktigt att hitta en vändpunkt och för mig blev det att starta en egen insamling via Cancerfonden.

  Med sitt stora kontaktnät inom beachvolley-Sverige tog insamlingen snabbt fart, vilket gjorde att målsättningarna för den trappades upp. Tillsammans med Göteborgs Beachvolley Club, som är partner i festivalen, har insamlingen integrerats i det populära evenemanget.

  – Jag vet att GBC alltid skulle backa upp mig i fall jag själv skulle vara för dålig för att vara på plats.

  GBC:s Jacqueline Östlund är även hon projektledare för årets festival, men också personlig vän med Stefan Bernholm.

  – Det var aldrig någon tvekan om att ställa upp, jag var jätteglad att få frågan. Det här är något av det bästa jag gjort, även om det stundtals har varit tufft – både känslomässigt och jobbmässigt, säger hon.

  För båda två är festivalen en möjlighet att kombinera två hjärtefrågor: kärleken till beachvolleybollen och kampen mot cancer. Och för Stefan är den även ett verktyg för att skingra mörka tankar.

  – De negativa tankarna är som bortblåsta när jag är här. Jag får massa energi av alla människor som är med och engagerar sig – kroppen bara bubblar, säger han med ett leende som aldrig verkar falna.

  Under festivalveckan tar Stefan kortison, det ger honom 2-3 extra timmar med ork om dagen. Det är värdefull tid under sju dagar som han vill missa så lite som möjligt av.

  – På söndag hoppas jag vi kan packa ihop och känna att vi har haft en fantastisk vecka, säger han.

  Och även om veckoslutet fortfarande är ovisst så står det klart att festivalen inleddes på bästa möjliga sätt. Under måndagen mottog Stefan Bernholm ett positivt besked.

  – Min senaste röntgen var positiv. Om jag orkar så vill läkarna fortsätta min cellgiftsbehandling. Fyra behandlingar till och sedan uppehåll – så att jag kan leva ett normalt liv över sommaren. Förhoppningsvis.

  Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.