Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

Barnutvisningen: S vill ändra lag

Beslutet att utvisa en ensam tvåårig flicka till Frankrike, där hon enligt Migrationsverket kan återförenas med sin biologiska mamma, får hård kritik från flera håll. Socialdemokraternas migrationspolitiske talesperson, Fredrik Lundh Sammeli, anser att det visar på ett systemfel att flickan inte fått undantag från reglerna och kräver att lagen ändras.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

-Att det här skulle vara barnets bästa är ju helt absurt, säger Rädda Barnens kurator Sara Skog.

Flickan övergavs av sin biologiska mor efter födseln i Lund. En man som modern var tillsammans med tog hand om henne, men när flickan var fyra månader kom hon avmagrad och skadad till sjukhus. Mannen satt en tid häktad misstänkt för att ha misshandlat henne, men ingenting kunde bevisas.

Flickan placerades i familjehem hos Malén Liewehr och hennes make i Broby och paret vill adoptera henne.

För ungefär ett år sedan vände sig någon som påstod sig vara flickans mor till algeriska ambassaden i Stockholm och ville ha hjälp med att återförenas med dottern. Sedan hördes inget mer. Senare tog Migrationsverket beslut om att flickan ska utvisas till Frankrike, ett beslut som överklagats till Migrationsdomstolen.

För att göra undantag från reglerna behövs enligt lagen synnerligen ömmande skäl.

-Någonstans behöver man fundera på om det här inte är ett ömmande fall, vad är det då som omfattas? säger Fredrik Lundh Sammeli (S) till TT, han kräver nu att lagen ändras.

Synnerligen ömmande skäl är tänkt att vara en ventil som ska tillåta undantag i särskilt svåra fall. Innan lagen ändrades hette det i lagen humanitära skäl. Lundh Sammeli är kritisk till effekterna av den lagändringen.

-Tanken när vi gick från humanitära skäl var inte att det skulle bli en skärpning. Vi i Socialdemokraterna tycker att den här ventilen är för smal. Synnerligen ömmande omständigheter har blivit för strikt, säger han.

Fallet med den tvååriga flickan pekar också på att barnkonventionen borde bli svensk lag, enligt Lundh Sammeli.

-Det finns en majoritet för det i riksdagen i dag, bara man släpper blockpolitiken. Det skulle stärka barns rättigheter.

Kurator Sara Skog vid Rädda Barnen i Malmö skräder inte orden när hon kommenterar Migrationsverkets handläggning av tvååringens öde:

-Fruktansvärt att man bara kan få för sig att tänka så. Man kan fråga vilka experter som helst. Alla skulle säga likadant, säger hon.

Hon säger att barnet sannolikt åter kommer att traumatiseras om det skickas till Frankrike till en miljö som det inte alls känner till och hon anser att Migrationsverket med sitt beslut vänder upp och ner på barnkonventionen.

Mest läst