Se till att du har den senaste versionen av GPs app, så att du inte missar några nyheter - uppdatera här

Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

⇒ Om cookies och personuppgifter
vinterkanga150

Barnstövlar - vinter 07

Vinterstövlarna ska hålla barnens fötter varma och torra, men hälften höll inte tätt. En stövel började läcka redan efter 180 steg. Det visar ett nytt test av sju vinterstövlar för barn.

Vinterstövlarna ska stå rustade mot både kyla och väta. Kalla och fuktiga stövlar ger frusna och blöta barnfötter och det kan lätt förstöra även den finaste vinterdag. Som förälder förutsätter man att stövlarna klarar bägge delar och för att ta reda på om det stämmer har Testfakta laboratorietestat sju vanliga vinterstövlar i olika prisklasser.
Testets billigaste stövel är den från Skopunkten, cirkapris 200 kronor, medan den dyraste stöveln från Ecco kostar cirka 800 kronor.
I årets test blev dyrast bäst. Ecco fick högst sammanlagt betyg, medan stövlarna från Pax och fjolårsvinnaren Coop fick sämst betyg.
För att testet skulle vara så rättvisande och heltäckande som möjligt undersöktes stövlarna i tre centrala moment, där alla tre väger lika tungt:
*Värmeisolering
*Andning
*Vattentäthet
Att vinterstövlar inte bara är bra på att hålla kylan borta, utan också vätan är inte minst viktigt under milda vintrar. Idag är de flesta stövlar lätta kängor i kombinationsmaterial, ofta mocka ihop med olika syntetmaterial.
För att hålla vätan borta finns det nästan alltid ett så kallat membran mellan yttermaterialet och fodret. Membranets uppgift är dels att se till att vattnet inte tränger in till foten, dels att stöveln andas.
Det mest kända membranet idag är Gore-tex, som finns i tre av de nu testade stövlarna: Viking, Ecco och Superfit.
200 000 steg
För att ta reda hur bra stövlarna är på just andning och vattentäthet lät vi Gore-Tex laboratorium i tyska Feldkirchen svara för den delen av testet.
Laboratorier anses vara ett av få - kanske det enda - som korrekt kan testa andning och vattentäthet efter en simulerad, längre användning av skor och stövlar.
Laboratoriet anlitas därför av flera skotillverkare och har hittills testat närmare 2600 olika typer av skor och stövlar.
För att vara extra säker på att stövlarna - oberoende av märke och membran - testades på ett likvärdigt och rättvist sätt, följde teknikern Anders Uschold på plats hela testet som Testfaktas oberoende kontrollant.
- Samtliga testmoment är helt automatiserade, vilket eliminerar risken för särbehandling och subjektiva bedömningar, säger Anders Uschold.
För att undersöka hur pass "vattentåliga" stövlarna är använde labbet en specialdesignad modell av en fot med tolv speciella fuktsensorer som direkt slog larm om stöveln tog in vatten under tiden den var nersänkt i vatten.
För att göra testet extra verklighetsnära användes dessutom en speciell maskin som imiterar hur stövlarna beter sig under gång.
Bäst klarade sig stövlarna från Ecco och Viking med över 200 000 steg. De är dessutom bra på att släppa ut fukt, alltså att andas.
Sämst klarade sig stöveln från Skopunkten, som något överraskande började läcka redan efter 180 steg. Förutom Skopunkten var det tre andra av de undersökta stövlarna, varav en med membran från Gore-tex, som inte klarade testet utan tog in vatten.
Stängda porer
Efteråt har personalen vid laboratoriet i Feldkirchen i detalj analyserat varje stövels eventuella fel och brister. Analysen visar bland annat att för en av de läckande stövlarna berodde läckaget på att membranet var felplacerat.
- Vid analysen fick man även reda på varför stöveln andades så dåligt. När man satte dit membranet hade man använt alldeles för mycket klister vilket satte igen porerna. Ingen fukt kunde då komma ut, säger Anders Uschold.
Varm eller vattentät
Värmeisoleringsförmågan varierar en hel del mellan de olika stövlarna.
- Utifrån värmeisoleringsförmågan är några av stövlarna mer lämpliga att använda i områden med lite mildare vintrar, men andra passar i kallare klimat, säger Alf Börjesson, projektledare vid laboratoriet IFP Research i Mölndal som har ansvarat för den delen av testet som gäller stövlarna förmåga att hålla barnens fötter varma.
Hur undersökte ni värmeisoleringen?
- Vi placerade en plastpåse med 38-gradigt vatten i stövlarna och mätte därefter hur lång tid det tog för temperaturen att sjunka till 33 grader. Det är inga konstigheter, säger Alf Börjesson.
Bäst på att hålla värmen är stövlarna från Skopunkten. Först efter 87 minuter hade vattentemperaturen i den stöveln sjunkit till 33 grader. Coop är fortfarande bra när det gäller värmeisoleringsförmåga. Däremot är det sämre med vattentätheten och andningen, vilket är orsaken till det låga totalbetyget.
Sämst värmeisolering hade Vikings och Eccos stövlar, som dock presterade bra i de andra båda momenten.

Så gjordes testet
Testet omfattar stövlarna förmåga att andas, vattentäthet och värmeisolering. Delmomenten har betygsatts på en skala från 1-5, där 5 är bäst. För att få fram ett totalbetyg har resultaten från de olika testmomenten viktats samman med en tredjedel vardera.
Bäst totalbetyg fick Ecco (4,2) följt av Viking (4,1). Sämst betyg fick Coop (2,5).
IFP Research i Mölndal har svarat för testet av värmeisoleringen. Gore-Tex laboratorium har svarat för test av andning och vattentäthet. För att kontrollera att alla stövlar testades på ett likvärdigt och rättvist sätt har Testfakta anlitat en oberoende kontrollant som på plats följt och granskat testförfarandet. Alla testmoment på Gore-tex laboratorium är helt automatiserade. Att vissa stövelfabrikat skulle särbehandlas är därför högst osannolikt.

Sex tips
*Ta med barnet till skoaffären för att kunna prova stövlarna ordentligt och få hjälp att mäta barnets fötter, så att du vet vilken storlek barnet behöver.
*Tänk på att det kan skilja någon centimeter i innermått mellan olika märken.
*Skon ska sitta bra på foten och inte glappa, samtidigt som den inte får vara för trång. Barnet ska kunna röra ordentligt på tårna.
*Köp lite för stora vinterstövlar, de bör vara två cm större än foten i början. Barn behöver en gångmån på en halv centimeter för fotens rörelse i skon, därtill behövs utrymme för ullstrumpa och för luft som isolerar. Plus att barnet växer. Trånga vinterstövlar gör att barnet fryser om fötterna, hur bra stövlarna än är.
*Vinterstöveln ska sitta stadigt men får inte skava, samtidigt ska den vara rymlig i fotdelen så att barnet kan röra fötterna och få plats med en socka utan att vinterstöveln blir trång. Den extra luft som blir över isolerar mot kyla.
*Impregnera stövlarna innan de används för att skydda dem. Fråga i butiken vad du ska använda.

Växer snabbt
Så mycket växer barns fötter:
1-2 år, cirka 20 mm.
2-3 år, cirka 15 mm.
3-5 år, cirka 10 mm.
Mest läst