Se till att du har den senaste versionen av GPs app, så att du inte missar några nyheter - uppdatera här

Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

⇒ Om cookies och personuppgifter
Bild - 1

Barnsliga idéer välkomnas

Ett dockskåp med fokus på tillgänglighet ställs ut och ska sedan turnera, på jakt efter barnens förbättringar.

Barn från Örtagårdens förskola har samlats i Mölnlycke kulturhus för att prata om det dockhus som bland andra Britt Nedestam från SFF (Samverkan Föreningar Funktionsnedsättning) i Härryda, har tagit fram. Ett dockhus i tre våningar med ramper i bottenplan, en hiss till första våningen och hjälpmedel som rullstol, kryckor och permobil för funktionsnedsatta dockor.

Huset är långtifrån färdigbyggt och utmaningen för barnen blir nu att göra tillgängligheten bättre.

– Hur kan man få ned rullstolen från övervåningen, frågar Tuva Horkeby.

– Då får man nog ta kryckor i stället, svarar Alice Stomberg.

– Jag tycker att det ska vara en katt i huset, föreslår Filippa Augustsson.

Larmknappar och ljudböcker är ytterligare några av de förändringar som föreslås. Förslag om förbättrad tillgänglighet i dockhuset kan lämnas in på plats och kommer i slutändan att ingå i en tävling. Utställningen i Mölnlycke ska pågå i en månad, därefter startar en turné. Den går inledningsvis till Lerum och Alingsås, med förhoppning om en fortsättning.

– Jag hoppas dockhuset kommer till biblioteken i Landvetter och Rävlanda för att sedan åka vidare ut till andra kommuner i landet, säger Britt Nedestam.

Varför en utställning?

– Vi visar foton på ämnet tillgänglighet och samtidigt dockhuset. Barn har mycket lättare att ta till sig än många vuxna. De frågar och är nyfikna. Därför är det bra att börja med barnen om man vill ha en långsiktig förändring. Inledningsvis kommer jag att bjuda in alla förskolor i Mölnlycke.

Hur anser du att kommunen fungerar ur tillgänglighetssynpunkt?

– I Mölnlycke centrum finns fortfarande en del butiker som är svåra att ta sig in i. Men det har blivit bättre. I torsdags invigdes till exempel ett elljusspår som mer eller mindre är helt anpassat för funktionsnedsatta.

Mest läst