Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

  Den här artikeln ingår för dig som är kund.

  Barnperspektiv bara tomma löften

  När ska vi förstå att våra politiska representanter saknar den ansvarskänsla och framtidsorientering som behövs för att man rakryggad skall satsa på barnomsorg och skola? undrar Jeanette och Mikael Burman, Barnpartiet.

  Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

  Under 16 år och fyra val har vi låtit oss luras genom valfläsk och löften om barnperspektiv, barnens bästa och ständigt kommande storsatsningar – om ekonomin tillåter. Parallellt med alla besparingar fortsätter Göteborgs kommun att lägga pengar på hög för att visa på ständigt ökande årssaldo. Finansminister Anders Borg har manat kommunen att börja investera sitt överskott i arbetstillfällen inte minst inom skola och barnomsorg, en av våra absolut viktigaste investeringar för framtiden.

  Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

  Under 16 år har antalet barn i fritidsgrupperna ökat och lärarantalet minskat, på många håll så mycket att barngrupperna dubblerats samtidigt som lärartätheten halverats. Djuren har lagar och paragrafer om antal per utrymme och kvalitetsbehov, barnen ska åtminstone ha samma rättigheter som djuren. Ta bort rekommendationerna – stifta lagar!

  Fick nog av tomma löften

  Inför valet 2010 var vi några frustrerade föräldrar som kände att nu får det vara nog, nu får det räcka med tomma löften och oansvar inför framtiden genom alla besparingar på barnen. Vi bildade Barnpartiet som skall vara ett blocköverskridande parti där alla medborgare som vill lyfta vikten av barnomsorg och skolfrågorna skall kunna enas. I valrörelsen gick vi ut och varnade allmänheten – gå inte på politikernas löfte om satsningar på skola och barnomsorg igen för de kommer inte hålla vad de lovat.

  Och mycket riktigt, nu efter valet är det åter dags för stadsdelsnämnderna att genomföra nya besparingar inom skola och barnomsorg.

  Barnpartiet var en ny företeelse inför valet 2010 och vi var förmodligen för få för att nå ut med vårt viktiga budskap, men inför nästa val så känns det som de styrande politikerna i staden tillsammans med folks uppgivenhet inför tomma löften kommer att ge ett större och starkare politiskt påtryckningsmedel i form av ett Barnparti.

  Kommunerna har ansvaret

  Senast i förra veckan, 13/1, redovisades åter nya siffror på hur kunskapsnivåerna sjunker inom den svenska skolan, nu bland de sämsta i Europa (och sämst bland kommunerna i Sverige finner vi Göteborg). Detta kan inte skyllas på regeringen då vi inte längre har en statlig skola. Det är kommunerna som ansvarar för barnomsorg och skola och det är de kommunala politikerna som styr hur vi satsar inom detta område. Kommunen lovar förbättringar och stora satsningar samtidigt som stadsdelsnämnderna åläggs ständigt återkommande besparingskrav vilket leder till fortsatta försämringar.

  Barnpartiet finns för att ta ett gemensamt ansvar för våra barn och därmed vår framtid. Vårt ansvar växer i takt med de styrande politikernas fortsatta oansvar. Tillsammans kan vi bli starkare och tvinga fram en livsviktig förändring för vår framtid.

  Jeanette och Mikael Burman

  Barnpartiet