Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

Barnläkare vill stoppa omskärelser

Omskärelse av småpojkar av religiösa skäl bör på sikt avskaffas i Sverige konstaterar Svenska barnläkarföreningen i en skrivelse till Socialstyrelsen. – Vi uppfattar det som ett övergrepp mot de här pojkarna, säger barnläkaren Staffan Janson.

Att ta bort förhuden på småpojkar av religiösa skäl är kontroversiellt, åtminstone i Sverige.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Nu, efter flera år av diskussioner, sätter Svenska barnläkarföreningen (BLF) ner foten och slår i en skrivelse till Socialstyrelsen slår fast att rituell omskärelse av pojkar måste avskaffas.

– Detta är en himla komplicerad, svår fråga, men vi har ändå landat i att detta är en sedvänja som bör avskaffas, säger Staffan Janson, ordförande för BLF:s utskott för etik och barnets rättigheter.

Den främsta invändningen, säger han, är att barnet inte själv kan ta ställning. Ingreppet kränker barnets integritet och självbestämmande över såväl den egna kroppen som framtida religiös uppfattning.

– Man begår en form av stympning på ett barn som inte kan bestämma själv.

Landsting säger nej

Enligt svensk lag får omskärelse på ickemedicinsk grund ske i Sverige. 2005 föreslog Socialstyrelsen en lag som skulle tvinga landstingen att utföra dem. Någon lag blev det aldrig, men 2009 rekommenderade Sveriges kommuner och landsting, SKL, landstingen att erbjuda omskärelse på religiösa grunder.

Trots det säger flera landsting nej av etiska skäl. Det, i sin tur, fick barn- och äldreminister Maria Larsson (KD) att läxa upp de landsting som inte erbjuder detta.

– Hon kan säga vad hon vill, men det finns ingen lagstiftning som gör att hon kan tvinga landstingen. Varje enskilt län och varje enskild läkare har rätt att neka, säger Staffan Janson.

Som en vaccination

Omar Mustafa, ordförande för Islamiska förbundet i Sverige, tycker inte att BLF:s argument om övergrepp håller.

– Vi ser det som en rättighet för föräldrarna att kunna bestämma över detta så länge det inte skadar barnet, vilket det inte gör om det utförs på ett medicinskt korrekt sätt. Föräldrar fattar hela tiden beslut för sina barn. Att föräldrarna bestämmer över detta är inte konstigare än att de bestämmer om barnet ska vaccineras eller inte, säger han.

Enligt Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) omskärs cirka 3 000 pojkar i Sverige varje år, många av kulturella och religiösa skäl.
Enligt judisk tradition ska pojkarna omskäras på den åttonde levnadsdagen. Inom islam finns inget som säger att inte omskärelsen kan ske senare, men av tradition sker de flesta omskärelser när barnen är små.

Förra året erbjöd 16 av landets 21 landsting och regioner omskärelser. Kostnaderna för ingreppet varierar kraftigt över landet, från 0 kronor i Dalarna till upp till 7 000 i Gävleborg.
Källa: SKL (TT)

Mest läst