Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Barnfetma - tipsen som minskar risken

Fetma blir ett allt större samhällsproblem. Även bland barn. Här får du tips på hur du som förälder kan minska risken att ditt barn drabbas av övervikt.

Enligt Jovanna Dahlgren, professor och sektorsöverläkare på Drottning Silvias barn- och ungdomssjukhus, går det att göra mycket för barnen i alla åldrar men hon menar att det finns vissa nyckelåldrar. Ju tidigare i barndomen desto bättre.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

- Redan på BVC bör föräldrar informeras om hur man kan gå till väga. Innan barnen börjar skolan måste de uppleva det positiva i att röra på sig, säger hon.

Nyckeln ligger i att få barnen att tidigt i livet älska att vara aktiva och det kan föräldrarna se till genom att utnyttja sin lediga tid genom att vara utomhus. Till exempel plocka svamp eller ha skattjakt i skogen. Det stimulerar till rörelse som i sig ger ett sunt sätt att leva. Jovanna Dahlgren betonar också vikten av att äta i lugn och ro.

- Välj bort halvfabrikat och sitt ner och ät tillsammans. Då äter vi långsammare och mättnadskänslan kommer snabbare. Det innebär att vi inte trycker i oss för mycket mat med en gång, säger hon.

- Gör det lilla extra varje dag som lär barnen att röra sig. Lämna bilen hemma och hämta barnen med cykel. Det är de små vardagliga sakerna som gör skillnad. När man åker kommunalt med barnen till skolan, passa på att hoppa av två hållplatser innan och gå sista biten, säger Jovanna Dahlgren.

Ett enkelt sätt för skolan att förebygga överviktiga elever är att rensa ut kaféerna från bullar, läsk och chokladbollar. Istället bör de servera nyttigare mackor och frukt. Jovanna Dahlgren är också förvånad att skolan inte gör en gemensam sak tillsammans med läkare. Hon vill ha temadagar där läkare är med och lär ut om kroppen och hur muskler fungerar.

- Barn suktar efter kunskap så paketerar man det bara på ett roligt sätt skulle det göra stor skillnad, säger hon.

Jovanna Dahlrens tips på hur du kan minska risken för barnfetma:

• Släck törsten med vatten och inte med saft eller läsk

• Bjud på frukt på förmiddagen och på eftermiddagen i stället för fika

• Börja varje måltid med att dricka vatten

• Försaka inte saker i livet . Unna dig - men inte i stora mängder.

• Lura ögat och ta små tallrikar

• Minska på halvfabrikat - Gör egen fisksoppa i stället för att köpa fiskpinnar

• Välj mat med långsamma kolhydrater så håller du dig mätt längre

• Få barnen att leka aktivt. Det leder ofta till en organiserad träning när de blir äldre

• Hitta på aktiva saker tillsammans med barnen - utnyttja helgerna till fysisk aktivitet

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.