Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

  Den här artikeln ingår för dig som är kund.

  Barn vräks ändå

  Det här är en text från GP Ledare. Ledarredaktionen är oberoende liberal.

  Snart är det sex år sedan barn- och äldreminister Maria Larsson (KD) formulerade sin nollvision om att inga barnfamiljer skall få vräkas från sina bostäder. Sedan dess har över 3 000 barn vräkts varav 411 under de nio första månaderna i år, enligt statistik som DN tagit del av. I Göteborg har i år 110 barnfamiljer vräkts, enligt Rättvisepartiet Socialisternas tidning Offensiv.

  Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

  90 procent av vräkningarna sker på grund av hyresskulder och i hälften av fallen är det en ensamstående mamma med barn som vräks.

  Maria Larssons nollvision har alltså med alla rimliga mått mätt havererat och förklaringen är skäligen enkel:

  – Barn vräks därför att lagstiftningen tillåter det, säger professor Sten-Åke Stenberg vid Institutet för social forskning. Han har utrett barnvräkningarna åt regeringen, föreslagit åtgärder men inte fått gehör. Maria Larsson har i stället för att lagstifta skickat ut en samordnare med uppgift att uppmuntra kommunerna.

  Stenberg föreslår inte att vräkning av barnfamiljer skall förbjudas. Det finns komplikationer. Men till sist måste vi nog välja. Antingen förbjuder vi vräkning av barn eller också accepterar vi att barn vräks.

  Menar vi allvar med att barns intressen alltid skall tillgodoses först behövs ett vräkningsförbud. Men det måste kombineras med en garanti för att fastighetsägarna får in sina hyrespengar. Annars blir effekten av ett vräkningsförbud att barnfamiljer med ekonomiska problem inte kan hyra lägenhet.

  Redan med nuvarande lagstiftning kan Socialnämnden vid "synnerliga skäl" begära att få disponera barnbidrag, underhållsbidrag och bostadsbidrag för att betala en familjs hyra. Det är svårt att se något mer synnerligt skäl än ett vräkningshot. Lagen bör utvidgas så att Socialnämnden vid behov kan ta över en problemfamiljs ekonomi helt och hållet och i nödfall även hyreskontraktet. Familjen får då disponera de pengar som blir över när hyran och andra nödvändiga räkningar är betalda.

  Först med en sådan lagstiftning blir det möjligt att förverkliga Maria Larssons nollvision.

  GP 23/12 -12