Se till att du har den senaste versionen av GPs app, så att du inte missar några nyheter - uppdatera här

Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

⇒ Om cookies och personuppgifter
Bild - 2

Barn smittades med hepatit C

Ett litet barn har fått hepatit C-smittat blod vid en hjärtoperation på Drottning Silvias barn- och ungdomssjukhus. I går kom beskedet att barnet också bär på smittan.

– Det är ytterst olyckligt och beklagligt. En tragedi för barnet och dess föräldrar, säger Mats Tullberg, chefläkare och medicinskt ansvarig för hela Sahlgrenska universitetssjukhuset när vi träffar honom utanför barnsjukhuset.

GP kunde i går berätta att en person som var smittad av hepatit C donerat blod till SU. När det upptäcktes att blodet var smittat var det för sent. Det hade redan levererats till hjärtkirurgin för barn vid Drottning Silvias barn- och ungdomssjukhus.

Ett litet barn som opererades och fick blodtransfusion bär nu på smittan.

– Barnet och dess föräldrar tas om hand av sjukhuset. De får stöd och barnet får nödvändig behandling, säger Mats Tullberg.

Den drabbade familjen informerades i fredags. Då hade den interna utredningen på SU spårat det smittade blodet till operationen av det hjärtsjuka barnet.

Är det extra allvarligt för ett litet sjukt barn att bli smittad?

– Det enskilda fallet är en tragedi och helt klart inget man ska behöva råka ut för. Små barn kan vara bärare av smittan utan att själva bli sjuka och kan slippa symtom. Ett botemedel ska vara på väg och finns troligen inom ett par år.

Vad vill du säga till dem som nu är oroliga för blodtransfusioner?

– Jag vill framhålla att det inte finns någon anledning för andra patienter att vara oroliga. Det finns inga fler patienter som har drabbats. Det handlar om en isolerad enhet blod från den smittade blodgivaren.

– Risken att råka ut för detta är så oerhört liten. Man kan känna sig trygg på sjukhuset.

Senast någon fick hepatit C-smitta genom blodtransfusion på ett sjukhus i Sverige var år 2000.

– Sedan dess har det gjorts 7,2 miljoner blodtransfusioner. Dessförinnan var det 1993 som det förekom en hepatit C-smitta.

En intern utredning ska nu försöka bringa reda i hur det kunde ske trots att man från SU:s sida menar att man från följt de nationella riktlinjer och rutiner som finns vid blodgivning. Det ska också göras en Lex Maria-anmälan.

– Vi måste utreda detta ordenligt för att se om det finns åtgärder som kan förhindra att det händer igen. Socialstyrelsen måste granska fallet för att se om det är något i riktlinjerna som behöver förändras.

Mats Tullberg berättar att det finns ett test med en högre säkerhetsgrad och en bättre träffsäkerhet. Problemet är att det är mycket dyrare.

Borde man använda det i stället när det gäller blod som ges till barn?

– Det är ett beslut som tas på nationell nivå. Jag har ingen åsikt om det.

Jan Konar är chef för Blodgivningsenheten där den smittade personen lämnade sitt blod.

– Testet vi gör är inte helt 100-procentigt. Men det är säkert till är 99,999 procent. Statistiskt kan man råka ut för något sådant här vart sjunde, åttonde år, säger han och tillägger att det är Socialstyrelsen som reglerar hur verksamheten ska gå till.

Mannen som lämnade det smittade blodet är underrättad om läget.

Hepatit C orsakar en inflammation i levern men behöver inte ge några sjukdomssymptom. I

över hälften av fallen ger viruset dock en kronisk leverinflammation och för en del av dem som drabbas leder det efter lång tid till skrumplever eller levercancer.


I dag finns flera läkemedel som i många fall kan bota den kroniska infektionen och förebygga de allvarliga sena komplikationerna.

Mest läst