Se till att du har den senaste versionen av GPs app, så att du inte missar några nyheter - uppdatera här

Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

⇒ Om cookies och personuppgifter
Bild - 1
ARKIVBILD.

Barn slaget på förskola – av pedagog

En pedagog på en förskola i Göteborg slog och knuffade ett litet barn. Nu kräver Beo skadestånd av kommunen för barnets räkning.

Beo, barn- och elevombudet vid Skolinspektionen, kräver kommunen på 20 000 kronor för barnets räkning, eftersom det utsatts för "kränkande behandling" i lagens mening. Detta var SVT Nyheter Väst först att rapportera om.

Ansvariga på förskolan, som ligger i nordöstra Göteborg, har bekräftat att händelsen ägt rum.

Det var i höstas som det uppmärksammades att pedagogen upprepade gånger slog och knuffade barnet, som uppges vara av "låg ålder". Barnet är så litet att hen inte själv kunnat berätta om händelsen.

Så snart förskolechefen fick kännedom om det inträffade slog hen larm till kommunen och en utredning startades, enligt Beos skrivelse. Man förde samtal med pedagogen och barnets vårdnadshavare samt övrig personal på förskolan informerades. En krisplan med olika åtgärder upprättades.

Om det begärda skadeståndsbeloppet skriver Beo:

"Vid bedömningen av beloppets storlek har Barn- och elevombudet särskilt beaktat handlingarnas förnedrande inslag samt att de inneburit ett missbruk av ett beroende- och förtroendeförhållande. Barn- och elevombudet har även beaktat A:s låga ålder och handlingarnas fysiska inslag."

Beo konstaterar också att det inte funnits någon likabehandlingsplan mot kränkande behandling på förskolan, något som lagen föreskriver.

Mest läst