Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Barkbröd nästa ekobaktrend

Efter surdegsvågen kan nu nästa baktrend vara på ingång. Barkbröd är det senaste för trendiga och ekomedvetna brödfantaster.

– Det smakar skog, kan man säga. Det gäller att inte ha för mycket barkmjöl i, för då blir det bittert och beskt. Under nödåren hade man ungefär 50 procent barkmjöl, jag använder 15 procent, berättar Ingrid ”Skogs-Hilda” Ölund.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

För fem år sedan slutade hon sitt jobb som biomedicinsk analytiker för att på heltid satsa på ett liv som ekologisk bagare. Och efterfrågan har ökat till den grad att det lilla bageriet i Björnås söder om Örnsköldsvik snart kommer att ersättas av ett större i Ullånger.

– Det är ett jättesug just nu. Det har verkligen hänt något de senaste åren, det märks att folk har blivit mycket mer hälso- och miljömedvetna, säger Ingrid Ölund.

Barken skördar hon själv från tall på de egna markerna. Barken tas på våren, då saven är fylld med näringsämnen och barken är lättare att få loss. Endast innerbarken skördas, för att därefter torkas och malas. Sedan bakas brödet till hårda tunnbrödskakor.

– Många uppskattar brödet till ostbricka och dipp, säger Ingrid Ölund.

Barkbrödet uppges vara mycket nyttigt, med höga halter av olika mineralämnen och fibrer.