Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

Bild - 1

Bara ett automatsvar i kolesteroldebatten

Kolesterolkampanjens många och allvarliga följder har dokumenterats i internationella medicinska tidskrifter. I stället för att diskutera detta seriöst, upprepar våra kritiker endast kampanjens vanliga budskap, skriver bland andra Uffe Ravnskov.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Fem kolesterolskrämda kolleger med professor Jan Borén I spetsen har svarat på vår debattartikel om krisen i sjukvården. Vi undrar om de förstår innebörden av begreppet debatt. Vi pekade på kolesterolkampanjens många och allvarliga följder som alla har dokumenterats i internationella medicinska tidskrifter, men i stället för att diskutera detta seriöst, upprepar våra kritiker endast kampanjens vanliga budskap.

Några av deras påstående är dessutom felaktiga, för att uttrycka det vänligt. Att högt kolesterol är förenat med en ökad risk för hjärtinfarkt är fel. Det finns mer än tjugo studier, som har visat att äldre människor med högt kolesterol lever längst. Dessutom visar färska data från WHO, att de länder där befolkningens kolesterol är högst har den lägsta hjärtdödligheten. Att lågt kolesterol skyddar mot hjärtinfarkt stämmer inte heller. Två amerikanska studier som omfattade mer än 140 000 patienter med akut hjärtinfarkt visade att deras kolesterol i snitt var lägre än normalt.

Många biverkningar

Att påstå att biverkningarna inte är påtagliga eller sällan farliga är direkt fel. Enligt den senaste rapporten från det amerikanska läkemedelsverk FDA har det de senaste åtta åren bland annat rapporterats 42 226 fall av muskelskada i USA, 32 025 fall av njursvikt och 51 137 olika typer av sjukdomar i hjärnan. Kom sedan ihåg att det är ytterst sällan att läkare rapporterar biverkningar till FDA; de flesta känner nämligen inte till dem utan förklarar för patienterna att de beror på deras stigande ålder. Det verkliga antalet är därför mycket, mycket större.

Att hjärnan drabbas är inte så konstigt. Tjugo procent av kroppens kolesterol finns i hjärnan och för att den skall kunna fungera normalt måste hjärncellerna dessutom producera nya kolesterolmolekyler varje sekund. Men inga biverkningar från hjärnan har rapporterats från statinexperimenten därför att de har delats in i många små grupper. De omfattar till exempel dåligt minne, total minnesförlust, sömnbesvär, mardrömmar, paranoia, talsvårigheter, depression, självmordsförsök, dålig balans, demens, Alzheimer, förvirring, irritabilitet och mycket annat. Antalet i varje grupp är därför litet men tillsammans är störningarna av hjärnans funktioner vanligare än muskelproblemen.

Mycket lönsam industri

Att det ekonomiska intresset från läkemedelsindustrin är begränsat är en gigantisk underdrift. Statinerna är alla tiders mest sålda medicin och de årliga inkomsterna från dessa preparat räknas i miljarder dollars. Läkemedelsbolagen är helt enkelt de mest lönsamma industrierna. Under året 2002 var till exempel den samlade vinsten för de tio läkemedelsföretagen på finanstidskriften Fortunes lista över de 500 mest lönsamma företag i världen större än den samlade vinsten för de 490 andra. De har därför råd med allt.

Uffe Ravnskov

med dr, docent

Tore Scherstén

professor emeritus, ledamot av Kungliga Vetenskaps Akademien

Karl Arfors

professor, mikrocirkulation och inflammation

Ralf Sundberg

med dr, docent

Mest läst