Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

I Angered har alla elever fått en egen Ipad.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Bara Angered ger alla elever egen Ipads

5 100 Ipads till priset av 24 miljoner kronor. Det blir notan för Angereds beslut att ge surfplattor till stadsdelens alla elever.

GP har ringt runt till stadens nio andra stadsdelar för att höra om någon annan gör en liknande satsning. Svaret från samtliga är att de inte har pengar.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

- Nej, vi har inte de resurserna för att göra en så stor satsning som Angered har gjort. Vi har en del Ipads ute i våra verksamheter, men inte i den omfattningen, svarar Ulla-Carin Olsson, stadsdelsdirektör för Östra Göteborg.

Hon säger precis som flera andra GP talat med att det är ekonomin som hindrar. Att kostnaden är större än bara inköpet av tekniken.

- Egentligen handlar det inte bara om att skaffa Ipads, de måste ju också jobbas igenom kring hur de ska användas och hur man säkrar upp användandet, säger Ulla-Carin Olsson.

I stadsdelen Centrum räcker inte heller pengarna till.

- Vi har det tufft budgetmässigt i centrum. Vi kan inte se att vi har råd med några satsningar på länge, säger Hans Wettby, sektorchef för utbildning i stadsdelen.

Om pengarna fanns hade en liknande satsning självklart varit intressent, menar han. Wettby tycker det är synd att det bara är Angered som kan satsa så stort.

Orättvisa

- IT är en jätteviktig kompetens och då är frågan vad Göteborgs stad ger ungdomarna för lika villkor i frågan. I och med att olika stadsdelar har olika förutsättningar så blir det en orättvisa, säger han.

I Västra Göteborg och i Lundby görs däremot en del tekniska investeringar. I Västra Göteborg byts befintliga datorer ut mot surfplattor successivt. I Lundby ska eleverna i årskurs sju till nio få egna teknikprylar.

- Det är lite olika, det blir både Ipads och datorer. Vi har lite olika inriktning. Det är ju egentligen inte teknikvaran som sådan som är viktig, utan hur vi jobbar, säger Gunilla Westerberg, sektorchef för utbildning i Lundby.

På Norra Hisingen tycker man det är viktigt att satsningar görs på rätt område, där skolan behöver hjälp. Vissa behöver hjälp med språk och andra med NO-ämnen, säger Stefan Gustafsson. Han är ansvarig för grundskolan i stadsdelen.

- Vi tänker inte oss en lösning för allt det här, att det måste vara just Ipads. Verktygen måste hjälpa de som jobbar där på det sätt vi hade tänkt. Vi tror det finns risker där man kan gå fel i det här.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.