Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

826622_IMG8310 (2).jpg

Banvallen gångväg efter växelfel

Växelproblem orsakade folkvandring på spårvagnsspåret i Högsbo. Folkrörelsen uppstod först utan och sedan med trafikledningens medgivande.

Felet orsakade stopp och stora störningar i kollektivtrafiken under drygt en timme, från cirka halv åtta på onsdagsmorgonen.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Oskar Lundin satt på åttans spårvagn på väg till skolan i centrala Göteborg.

- Vid Axel Dahlströms torg blev vi tillsagda att gå till Marklandsgatan men att vi inte skulle gå på spåret. Jag gick nog fel och halkade omkull i en brant och lerig backe. Sedan fanns det ingen annan väg att gå så vi hoppade över staketet upp på spåret och där var det knökfullt. Där gick säkert 100 personer, varav en del yngre skolbarn, säger Oskar.

Enligt säkerhetschefen Lars-Olof Gustavsson vid Göteborgs Spårvägar framgår det av rapporten att trafikledningen i första läget bedömde att man inte skulle släppa fram folk på spåret.

- Passagerarna hänvisades då till att vänta på ersättningsbussar. Men det var halt på gångvägarna i området och en del passagerare ramlade omkull. Trafikledningen bedömde då, efter att först ha säkrat spåret, att banvallen var ett mindre dåligt alternativ än isbanan, säger Lars-Olof Gustavsson.

"Spårvägen" är det nästan en kilometer att mellan de aktuella hållplatserna. Hur gör ni ett sådant läge med de passagerare som har svårt att förflytta sig?

- I det här fallet var det inget fel på spårvagnarna. Alternativet är då att sitta kvar i vagnen tills trafiken släpps på igen, säger säkerhetschefen.

Mest läst