Se till att du har den senaste versionen av GPs app, så att du inte missar några nyheter - uppdatera här

Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

⇒ Om cookies och personuppgifter
Bild - 1
Amanda Fischer (till vänster) och Sara Svensk (till höger) levde upp till sina startnummer och gick även i mål som ettor i Öloppet 2014.

Banrekorden krossades i årets Öloppet

Den ena hade feber dagen innan tävlingen. Den andra lärde sig simma för mindre än två år sedan. Ändå krossade Amanda Fischer och Sara Svensk banrekordet när Öloppet avgjordes under lördagen. – Det är en rätt oslagbar känsla, säger Sara.

Till att börja med hade de två läkarstudenternas anmälan till Öloppet kommit in för sent – och räckte bara till en reservplats. Men ju fler återbud som trillade in desto närmare en startplats kom laget som i göteborgsk anda kallar sig SvenskFisk.

– Vi fick veta att vi skulle vara med för bara en eller två månader sedan. Men vi har varit på olika platser hela sommaren så vi har inte kunnat träna ihop, berättar Sara.

Det skulle också dyka upp fler hinder än en sen anmälan och utebliven gemensam träning innan 25-åringarna slutligen kom till start på Brännö Husvik. Bara dagar innan själva loppet blev Amanda sjuk.

– Vi slets verkligen mellan hopp och förtvivlan. Amanda hade feber dagen innan och det kändes som att vi inte skulle kunna starta. Men vi bestämde oss för att åka dit och känna på det i alla fall.

Men start blev det, och det dröjde inte länge innan SvenskFisk också tog täten i Sveriges största swimrun-tävling. Enda laget som lyckades haka på Göteborgstjejerna var fjolårets överlägsna segerteam Maria Frånlund och Eva Fridman.

– Vi hade siktat på topp tre, men blev nästan lite överraskade när det gick så bra direkt, säger Sara.

Men drygt halvvägs in i loppet började motgångarna göra sig påminda och duon hamnade på efterkälken gentemot de regerande mästarna.

– Då var vi jättetrötta. Men vi fortsatte och snart började vi höra att vi inte var så långt efter längre och fick en nytändning. Vi visste att simningen var vårt starkaste kort så vi satsade allt där på slutet. Och så var vi ikapp dem.

Till historien hör att Sara Svensk lärde sig simma för bara ett och ett halvt år sedan. Simlärare? Kompisen och före detta elitsimmaren Amanda Fischer.

– Jag tyckte att det var jätteroligt och sedan jag lärde mig har jag hållit på lite med triatlon, säger Sara.

SvenskFisk åt ikapp försprånget, passerade de regerande Öloppetmästarna på den sista etappen och kunde till slut vinna med en marginal på tre minuter. Segertiden blev fem timmar, 23 minuter och 25 sekunder – en ren banrekordslakt med över 36 minuter.

– Det är en rätt oslagbar känsla det här, säger Sara.

Även i herrklassen trimmades banrekordet rejält. Där segrade två inbitna triatleter i form av Ted Ås, 42, och Oscar Olsson, 30. Duon kom på femteplats i fjol och anlände till årets tävling med något av ett revanschbegär.

– Vi var betydligt mer förberedda i år och disponerade loppet på ett bättre sätt. Då gick vi ut för hårt, nu var vi mer kontrollerade, säger Ted Ås.

Mölndalstriatleten är flerfaldig svensk mästare i triatlon – och kan nu även titulera sig Öloppetsegrare. Teamkollegan från Alingsås har också en flerårig triatlonkarriär bakom sig och under lördagen visade båda att de inte är att leka med även när cykeln plockas ut ur ekvationen. Segerduon kapade banrekordet med 22 minuter och gick i mål efter drygt fyra timmars löpning och simning i Göteborgs södra skärgård.

– Det känns väldigt bra. Vi presterade det absolut bästa vi kunde utifrån de förutsättningar som var, säger 42-åringen.

Det känns inte retsamt att inte ha klarat drömgränsen på under fyra timmar?

– Nej, det måste ju finnas någonting att sträva efter nästa år också.

Toppresultat: Herrar

1. Ted Ås, Oscar Olsson: 04:05:17

2. Björn Englund, Lars Ekman: 04:07:35

3. Martin Flinta, Daniel Hanson: 04:08:02

Toppresultat: Damer

1. Sara Svensk, Amanda Fischer: 05:23:25

2. Maria Frånlund, Eva Fridman: 05:26:36

3. Jaana Nehez, Elin Nimark: 05:46:25

Toppresultat: Mixade klassen

1. Ulrika Ericsson, Jonas Udéhn: 04:35:50

2. David Holmberg, Caroline Burman: 04:59:00

3. Nina Larsson, Isak Mankert: 05:13:22

Mest läst