Se till att du har den senaste versionen av GPs app, så att du inte missar några nyheter - uppdatera här

Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

⇒ Om cookies och personuppgifter
766517 (kopia)

Banbrytande satsning för jobb och konkurrenskraft

Först in i det hållbara samhället ger både jobb och konkurrensfördelar. Därför samlas i dag statsminister Stefan Löfven, ministrar, forskare och näringslivstoppar i Göteborg för ett unikt samarbete att nå ett hållbart samhälle, skriver bland andra framtidsminister Kristina Persson (S).

Forskningen spelar en avgörande roll för möjligheten att nå hållbarhetsmålen i Agenda 2030. Men inte ensam. Enligt FN:s generalsekreterare Ban Ki-moon krävs "banbrytande samarbeten" mellan alla som är villiga att agera, och i Göteborg den 25-26 februari bjuder forskningen in politiken och näringslivet i Norden i syfte att hitta de vägar som når fram.

Vi ligger bra till. Enligt OECD har länderna i Norden de bästa förutsättningarna att nå målen, och vi blir gärna först med de nya lösningarna, med de nödvändiga omställningarna och med att fatta de kloka beslut som behövs. Först in i det nya och hållbara samhället ger både jobb och konkurrensfördelar. Dessutom är det något positivt och spännande att samlas kring – att bygga det nya välfärdssamhället.

I motsats till många oroväckande händelser under året som gick, klarade ändå världen av att ställa sig bakom beslut som ger faktiska förutsättningar för en bättre framtid; klimatöverenskommelsen i Paris i december och 193 länders beslut i FN i september om 17 nya hållbarhetsmål.

Länderna har 15 år på sig att nå målen, och vägen fram är tydligt utpekad. Den berör alla – Nord som Syd, rik som fattig – utifrån var och ens förutsättningar. Alla ska vi ifrågasätta hur vi lever, hur vi strukturerar våra ekonomier, hur vi producerar och konsumerar. Och, framför allt, alla ska samarbeta. Rasera fruktlösa barriärer och söka smarta samarbeten.

Starkt nätverk

Som ett redskap för att nå målen till 2030 etablerades The Sustainable Development Solutions Network (SDSN), ett intressenätverk under ledning av Colombia University i New York med uppdraget att identifiera och dela med sig av de bästa lösningarna för en hållbar utveckling. Detta skedde redan 2012. FN ville att vi skulle ligga i startgroparna direkt efter beslutet i september 2015. Nu finns sanktionerade värdar för nätverket också i Paris, New Delhi och Göteborg.

Göteborgs miljövetenskapliga centrum vid Chalmers och Göteborgs universitet fick uppdraget att samordna arbetet under beteckningen The Sustainable Development Solutions Network Northern Europe (SDSN NE). Alla typer av högre lärosäten i regionen kan bli medlemmar i nätverket och partnerskap är öppet för näringslivet, investerare, finanssektorn, myndigheter och internationella organisationer. Startfältet är redan starkt med ett 30-tal universitet och stort intresse från de andra parterna. Med statsminister Stefan Löfven i spetsen för flera ministrar och några av näringslivets absoluta toppar talar gästlistan till mötet i Göteborg sitt eget språk.

Dags lägga in en ny växel

Det är ett utmanande uppdrag, men vi börjar inte på ruta noll. Vad som redan gjorts och görs ska tas till vara, men det är dags att lägga i en ny växel.

Att var och en hittills har tagit sin väg i alldeles för hög utsträckning har bromsat utvecklingen. Det har berört forskningsrön och framsteg som inte nått utanför sin egen vetenskapliga krets, höga omställningskostnader och långa beslutsprocesser.

Det är dags att öppna upp och vitalisera dialogen mellan parterna så att politiska beslut om både gränsdragningar och stöd garanterat bygger på forskningens resultat samt näringslivets och civilsamhällets signaler om behov för att kunna ta stegen framåt.

Innovationskraften är stark i de nordiska länderna. I mätning efter mätning placeras vi gång på gång i den absoluta internationella toppen. Inom andra områden som FN pekar ut som vitala för att uppnå hållbarhet har vi också kommit långt, om inte längst. Det rör miljö, hälsa, jämställdhet, yttrandefrihet och rättvisa, för att nämna några. I det nordiska välfärdsbygget sjuder det av kreativa idéer till nya produkter och nya jobb. Den hållbara vardagen ligger runt hörnet. Men det är bara med gemensamma krafter vi kommer dit.

Barriärer ska rivas

Målet med mötet i Göteborg den 25-26 februari är etablerandet av ett forum som ska göra det möjligt att åstadkomma det som ingen klarar på egen hand, ett Solutions Iniatives Forum (SIF). I detta ska idéer baserade på befintlig forskning förverkligas i konkreta och bilaterala överenskommelser eller i direkta partnerskap mellan privata och offentliga aktörer, Public Private Partnerships (PPPs). Barriärer ska rivas för att redan färdiga lösningar och teknologier ska kunna skalas upp. Nycklarna till framtidens olösta utmaningar hittas.

Genom att ta täten stärker vi både vår regions och alla delaktigas profil som föregångare in i framtiden. Vi inspirerar förhoppningsvis också andra till en samling kring något som kan föra oss in i en fredligare, hållbarare och mänskligare värld.

Kristina Persson (S)

minister för strategi- och framtidsfrågor samt nordiskt samarbete

Lena Treschow Torell

ingår i SDSN:s globala ledning, ordförande i Chalmers styrelse

Katherine Richardson

professor, Leader of the Sustainability Science Centre, University of Copenhagen

Katarina Gårdfeldt

docent, föreståndare för Göteborgs miljövetenskapliga centrum, vid Chalmers och Göteborgs universitet.

Fakta:

Nordiska medlemmar i The Sustainable Development Solutions Network (SDSN) globala ledning:

Lena Treschow Torell

ordförande i Chalmers styrelse

Johan Rockström

professor, Stockholm Resilience Center, Stockholms universitet

Åke Iverfeldt

vd Mistra

Hans Vestberg

vd och koncernchef Ericsson

Carl-Henric Svanberg

styrelseordförande BP, Volvo

Tarja Halonen

bl a tidigare president i Finland

Jan Egeland

toppdiplomat, generalsekreterare i Norska flyktingrådet

Mest läst