Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

Bild - 1

"Baltikums sak är vår"

Säkerhetsläget runt Sverige har förändrats drastiskt på några år, vi har inte hunnit med i svängarna.

Det här är en text från GP Ledare. Ledarredaktionen är oberoende liberal.

Varför skulle man vilja invadera Gotland? Lockar kalkbrotten? Kanske de dyra sommarhusen som stockholmare köper? Nej, Gotland må vara en vacker ö men det är inte dess innehåll som är åtråvärt, snarare dess strategiska läge. Gotland, tillsammans med Åland och den danska ön Bornholm har alla varit föremål för offensiva ryska övningar. Under den danska motsvarigheten till Almedalsveckan i Bornholm tränade ryska styrkor ett anfall mot ön. Man använde sig av bombflyg beväpnat med skarpladdade missiler mot ön.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Katarina Tracz, chef för tankesmedjan Fri Värld, utkom nyligen med boken Fredens hav där hon argumenterar för att NATO är beroende av svenskt och finskt territorium för att trovärdigt kunna försvara baltstaterna. Det här är en bok som varje svensk politiker och säkerhetspolitisk intresserad bör läsa för att förstå vidden av hur Sveriges närområde förändrats.

För så här ligger det till: Det är otänkbart att Ryssland enbart skulle anfalla Sverige. Men om en invasion av våra baltiska grannar, som är både EU- och NATO-medlemmar, ska lyckas måste allierade förstärkningar från havet förhindras. Det är därför Ryssland tränar anfall mot Östersjööar som Bornholm och Gotland, de utgör den enda livlina balstaterna har i händelse av krig.

I en rapport betitlad ”The coming storm” av journalisten Edward Lucas beskrivs den intensifiering av militära aktiviteter som Ryssland står för i vårt närområde. Jag sätter en slant på att Lucas analys delas av svenska försvarets analytiker, men trots att många ser den uppenbara upptrappningen händer lite, tillskottet till försvaret är långt under den nivå som efterfrågades.

Alltmedan rysslands försvarsutgifter har ökat enormt, i synnerhet relativt europeiska länder.

Rysk militär testar konstant gränserna. Givet det som hänt i Ukraina är en skarp prövning av exempelvis Estlands suveränitet inte otänkbar. Här finns alla förutsättningar, landet gränsar till Ryssland och har en stor rysk minoritet. Krim och Ukraina är sannolikt inga engångsföreteelser.

Vi är en samling små men rika länder uppe i norra Europa, tillsammans skulle vi kunna skapa kollektiv säkerhet. Men de låga försvarsutgifterna i kombination med dålig koordination gör att vi i händelse av krig inte ens står med byxorna nere, vi står helt utan byxor.

Sveriges församlade politiska elit, som befinner sig på Gotland just nu, bör fundera på hur det skulle se ut där om det värsta tänkbara skulle hända i Östersjön. På egen hand kan Sverige varken freda sin egen eller närstående grannars suveränitet, det borde stå högst upp på den politiska dagordningen att förändra den svenska säkerhetsdoktrinen.

Mest läst