Se till att du har den senaste versionen av GPs app, så att du inte missar några nyheter - uppdatera här

Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

⇒ Om cookies och personuppgifter
Bild - 1

Balkander: Viktigt med en nystart för IFK

I december förklarade Karl Jartun och Ulf Ivarsson på en presskonferens varför IFK Göteborgs styrelse valt att ge klubbdirektören Martin Kurzwelly sparken – och indirekt skulden för en oönskad ekonomisk situation. Nu lämnar både Ivarsson och Jartun Blåvitt, båda med svansen mellan benen.

Situationen påminner om den för tre år sedan, då Kent Olsson avböjde omval som ordförande samtidigt som processen att hitta Seppo Vaihelas ersättare som klubbdirektör pågick för fullt.

I GP förklarade Ulf Ivarsson, som var ansvarig för jakten på ny klubbdirektör, att över 50 personer hade sökt och att vederbörande primärt skulle inneha förmåga att vidareutveckla IFK Göteborg, balansera det kommersiella med föreningens idrottsliga utgångspunkt och vara målinriktad, tydlig och ha Göteborgsförankring.

Valet föll på Martin Kurzwelly från Svenska Mässan under vars period IFK endast marginellt lyckades öka omsättningen.

Ungefär samtidigt kom den dåvarande valberedningen med Gunnar Larsson i spetsen fram till att Bostadsbolagets VD Bertil Rignäs var bäst lämpad att leda Blåvitt vidare i rollen som ordförande. Utgångspunkten för den rekryteringen var att finna en person med föreningsvana, mediaerfarenhet, Göteborgskännedom samt kunna leda en större organisation.

Inför ett tämligen händelserikt årsmöte ströks i sista stund Ulf Ivarsson från valberedningens förslag på nya styrelseledamöter, men valdes in ändå, efter förslag från Ola Serneke, VD i det bolag Ivarsson sitter ordförande i och som byggt Prioritet Serneke Arena i Kviberg.

Redan samma år avgick Rignäs efter en uppmärksammad kvittoaffär på Mipinmässan i Cannes och ersattes tillfälligt av nuvarande och mångåriga styrelseledamoten Conny Blessner.

Därefter, i samband med årsmötet 2014, valdes Karl Jartun till ny ordförande.

Sedan Martin Kurzwelly blev uppsagd har Jartun skött klubbdirektörssysslan på Kamratgården, men enligt uppgift till GP, endast i begränsad omfattning.

Även om det finns likheter med situationen för tre år sedan finns det också en avgörande skillnad. Då hade IFK 27 miljoner i eget kapital, nu är det – trots försäljningen av Kamratgården – nere på cirka tio miljoner.

Därför är det viktigt med en nystart, där näste ordförande både har föreningsvana, medlemsförankring och erfarenhet från liknande uppdrag. Frank Andersson i Gunnilse är en sådan person, Kurt Eliasson nyligen pensionerad VD för Sabo, en annan.

Den största förlusten för IFK:s styrelse blir att Conny Blessner slutar efter 18 år.

Plus

Kontinuitet är viktigt. Det får IFK:s nästa styrelse trots allt, då både Mats Engström, Mats Ahdrian, Mikael Kjellström, Cecilia Andersson och Olof Myhrman föreslås fortsätta. En nystart är lika viktig. Den står ordföranden, plus en till tre styrelseledamöter för.

Minus

Att leda stora idrottsföreningar leder allt oftare till personliga offer. Trist, eftersom syftet hos de enskilda i princip alltid är gott.

Mest läst