Se till att du har den senaste versionen av GPs app, så att du inte missar några nyheter - uppdatera här

Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

⇒ Om cookies och personuppgifter
Bild - 1

Balkander: Tron är tillbaka på Gaisgården

Googla spelaromsättning och tränarbyte och du får Gais som svar. Elakt uttryckt. Å andra sidan var det precis vad Gais behövde. 

Det och pengar. Fast pengar är mer en effekt av sportslig framgång och eget engagemang, så det kommer i nästa fas. Nu handlar det om att skapa ett lag av alla karaktärer, alla skickliga nyförvärv och alla de som fick vara kvar. Det går att jämföra med IFK Göteborg, som bytte halva truppen i fjol och blev tvåa, snubblande nära ett guld, i allsvenskan ändå. Eller Frölunda Hockey, som under en period bara bestod av talang. Den här Gaistruppen känns som en hygglig blandning av gammalt och ungt, tekniskt och mer stabilt.

Det är dock inte samma sak som att nå en framskjuten placering i serien, men det är en bra början.

I år kommer Gais höjas av den lokala konkurrens Öis avancemang till superettan innebär, det som först är en konkurrens om spelare och partners och sedan om poäng och publik. 

Jag tror att det enbart är av godo och lämnade Gaisgården med en känsla av att det tros på den egna förmågan. Alla gaisare, även de som styr skutan i dag, är medvetna om hur skör linjen mellan framgång och motgång kan vara, hur lätt det är att värva fel spelare och hur illa en skada eller två kan göra för ett lags prestation. 

Men man kan alltid försöka.

Och just nu försöker Gais precis så mycket klubben förmår. Sponsorpengarna rullar in i jämn takt, åskådarna köper årskort i godkänt antal och spelare som Dan Keat, Carl Nyström och David Johannesson väljer att skriva på för Gais.

Det handlar i mindre utsträckning om lönekuverten, i större omfattning om sportslig tro och förmåga.

Det är det idrott alltid handlar om. Tro. Med ett ödmjukt anslag. "Vi kan om vi vill om vi tror." Därför var Gais, efter två år av ostämd synk mellan mål och utfall, i behov av en omstart. Där har ordföranden och Gaisgårdens ägare Tomas Andersson gjort ett stort jobb under vintern, en stafettpinne som sedan tagits över av Fredrik Mohlin, som ser på verksamheten med nya ögon och mentalt befinner sig på rätt nivå. 

Det svänger snabbt i fotboll. För fyra år sedan var Gais bäst i Göteborg, två år på raken har superettakontraktet räddats i ett ganska sent skede av säsongen. Det kan förstås ske igen, av precis samma skäl som Gais åter kan bli bästa Göteborgslag i allsvenskan (kanske inte över tid, men enskilda säsonger). 

För det krävs tålamod, uthållighet, klokskap och manöverutrymme. Alla de saker som ”nya Gais” i Fredrik Mohlin, Benjamin Westman och Tomas Andersson förfogar över.

Som åskådare kommer det bli häftigt att följa duellerna mellan Gais och Öis, där båda föreningarna siktar uppåt, brända av tidigare missöden, men redo att tackla utmaningen på ett sunt sätt.

Plus

Benjamin Westman känns helrätt. Jag tror stenhårt på honom som A-lagstränare i en tid där förståelse för talangers betydelse för framtida framgångar är större än någonsin. 

Minus

Jesus, vad kallt det har varit de sista dagarna. Inte undra på att Gaisspelarna gladdes åt att det ”bara” var fem-sex minus på Härlanda Park på måndagsträningen. 

***

Luka Mijaljevic

Position: Anfallare

Ålder: 24 år

Kom från: Utsiktens BK

Kommentar: Pålitlig och spännande anfallare som gjort mycket mål för Utsikten under två säsonger.

***

Steven Old

Position: Mittback

Ålder: 29 år

Kom från: Ljungskile SK

Kommentar: Gjorde det riktigt bra i Ljungskile. Stabil och med ett bra psyke. Vill verkligen vinna - och siktar på att göra det med Gais.

***

James Sinclair

Position: Ytterback/yttermittfältare

Ålder: 28

Kom från: Ljungskile SK

Kommentar: Spelare som alltid ger 100 procent. Spelat med en bruten tå. Karaktärsspelare som kommer bidra direkt.

****

Carl Nyström

Position: Mittback

Ålder: 25 år

Kom från: Sirius BK

Kommentar: Tidigare lagkapten i topplaget i superettan Sirius. En av tre rutinerade mittbackar i Gais. Björn Andersson och Steven Old de andra två.

****

David Johannesson

Position: Anfallare

Ålder: 29 år

Kom från: Varbergs Bois

Kommentar: Jagades av flera, fastnade för Gais. Följde med Fredrik Mohlin, vilket väckte känslor i Varberg. Jämförd med Jürgen Klinsmann. Springer mycket.

**

Liam Lloyd Davis

Position: Vänsterback

Ålder: 29 år

Kom från: Yeovil Town

Kommentar: Kusin till Kieron Cadogan. I först hand vänsterback, kan även spela på mittfältet.

**

Jesper Johansson

Position: Målvakt

Ålder: 21 år

Kom från: Mjällby AIF

Kommentar: U21-landslagsmeriterad. Stod i superettan 2015. Slåss i första hand om platsen mellan stolparna med Tommi Vaiho, som gör sin fjärde säsong i Gais.

****

Dan Keat

Position: Central mittfältare

Ålder: 28 år

Kom från: Falkenbergs FF

Kommentar: En klassvärvning som precis som Old kommer från Nya Zeeland. Kommer sannolikt få mycket speltid på mitten där Bergson och Lundgren konkurrerar primärt.

Mest läst