Se till att du har den senaste versionen av GPs app, så att du inte missar några nyheter - uppdatera här

Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

⇒ Om cookies och personuppgifter
rosen

Balkander: Tack Malmö! Tack Markus Rosenberg!

Det blir lätt att vi fastnar i historiska jämförelser om att "det var 14 år sedan ett svenskt klubblag kvalade in till Champions League senast". Jag föreslår att vi blickar framåt. Vilken höst vi står inför! Tack Malmö FF! Tack Markus Rosenberg!

Om vi klarar av landslagsbiten först, hur Lars Lagerbäck lyckades övertala Henrik Larsson att återvända till blågul dräkt och hur Erik Hamrén fick Zlatan Ibrahimovic att dra på sig landslagströjan igen.

Om ingen annan tar stafettpinnen skickar jag den härmed vidare till Erik Hamrén. Övertala Markus Rosenberg. Nu!

Såg ni 3-0-målet? Trodde ni också att det var avblåst för offside? Övergick det i hysteriska skrattattacker och inre jämförelser med när Henrik Larsson och Marcus Allbäck en gång i tiden lurade bulgarer och spanjorer all världens väg?

Jag är tillräckligt gammal att ha bevakat svenska klubblag Champions League och var på plats på Olympiastadion i München när IFK Göteborg spelade sin senaste match – och vann (1-0) – mot FC Bayern 10 december 1997.

Sedan dess har fokus flyttat från Erikssonare, Anderssonare och Johanssonare till Fredrik Ljungberg, Henrik Larsson, Kim Källström och Zlatan Ibrahimovics europeiska storklubbar.

Senaste matchen ett svenskt lag spelade i Champions League var när Helsingborg kryssade mot Paris Saint-Germain i december för snart 14 år sedan.

I eftermiddag kan Malmö FF lottas mot samma PSG när Champions Leagues åtta grupper skall formeras.

Jag hade gett upp, slutat tro, övergett hoppet. Det är lika säkert som att Malmö FF:s prestation klassar in på listan över svensk klubblagsfotbolls största prestationer. IFK Göteborg 1982, 1986, 1987 och 1995. Malmö FF 1979 och 2014. Däremellan lite AIK, lite Helsingborg. Där har ni det största vi har ett erbjuda när vi bläddrar historieböcker.

Norske Malmötränaren Åge Hareide hyllas nu på bred front. Hur hans taktiska drag fällde Salzburg, både här och där. Jag är så imponerad av hur han vågade sätta Magnus Eriksson i en offensiv mittfältsroll och ändå behålla Isaac Kiese Thelin och Markus Rosenberg i anfallet. Hur han flyttade ned Markus Halsti i mittförsvaret mellan Erik Johansson och Filip Helander och hur han pumpade oerfarna ytterbackarna Anton Tinnerholm och Pa Konate fulla av självförtroende.

Och har ni tänkt på en sak: Simon Thern, Guillermo Molins och Ricardonho var skadade, Pontus Jansson och Miiko Albornoz nyss sålda.

Det gör inte Malmös prestation mindre imponerande.

Laget innehåller två ex-gaisare. Erik Johansson och Markus Halsti. Det är värt att nämna en dag som denna.

Vart går gränsen för det här laget? Ingen aning. Det är det som gör den här hösten till den bästa på minst 14 år.

Mest läst