Se till att du har den senaste versionen av GPs app, så att du inte missar några nyheter - uppdatera här

Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

⇒ Om cookies och personuppgifter
HåkanBalkander

Balkander: Mitt namn är Håkan Ericson

Förankringen i den svenska fotbollstraditionen. Personliga relationer till nästa generation landslagsspelare. Fingertoppskänsla i avgörande skeden. Taktisk förmåga. Och Europamästare. Mitt namn är Håkan Ericson.

Erik Hamrén berättade i går att han väljer att sluta som förbundskapten när kontraktet med Svenska Fotbollförbundet går ut efter sommarens EM-slutspel i Frankrike.

Ett väntat besked, ett logiskt beslut.

Erik Hamrén, stundtals hårt ansatt av både supportar och media, har fått ut maximalt av sitt ledarskap under åren som förbundskapten för herrlandslaget i fotboll.

Två EM-slutspel av två möjliga och förlust mot Portugal i playoff till VM i Brasilien. Det är ett godkänt facit, inte guldkantat, men godkänt.

Minns bland annat att hyllade Tommy Svensson bara kvalade in till ett av fyra mästerskap under sin förbundskaptenscykel (Sverige var direktkvalificerat till EM 1992).

Hamréns problem, oavsett resultat i Frankrike, har varit hans oförmåga att bygga ett trovärdigt lag, med en robust försvarsorganisation och ett tydligt spelsystem. Han har testat talanger, men sällan gett de utvalda mer än enstaka chanser. Han lockade in Zlatan Ibrahimovic, men misslyckades med att ge honom rätt lagkamrater.

Under Erik Hamréns period som förbundskapten har Sveriges främste fotbollsspelare någonsin ”peakat” sin karriär, något man inte kan säga om det svenska landslaget.

Uppdraget att söka efter Erik Hamréns efterträdare ligger på generalsekreterare Håkan Sjöstrands bord. Han var på gårdagens presskonferens tydlig med att han gärna ser en snabb, men genomarbetad, lösning på frågan.

Vad vi tror oss veta är att stommen i det svenska landslag som i höst inleder kvalspelet till VM i Ryssland 2018 utgörs av spelare från den trupp som tog EM-guld i somras, det lag som leddes av Håkan Ericson, stötte på hinder större än ladugårdsväggar, men tog sig över alla.

Ericson vågade vara obekväm, beskrevs som en god ledare av sina ledarkollegor, gav dem förtroende - och levererade resultat.

Exakt just det ett förbundskaptensjobb går ut på.

Val av förbundskaptener skall inte styras av kandidaters kontraktssituation. Håkan Ericson, med på vinterturnén till Abu Dhabi och förbundskapten under OS i Rio de Janeiro, är redan inne i systemet. Det skulle ge en mjuk övergång.

Det finns fler bra kandidater. Henrik Larsson är en av dem. Han uteslöt dock sig själv under måndagen. Mitt andranamn är Jörgen Lennartsson, IFK Göteborgs nuvarande tränare. Skall han tillfrågas och väljas behöver Blåvitt i princip byta tränare omgående. Jag har nämligen svårt att tro att det parallellt går att kombinera fokus på klubblag och kommande förbundskaptenssyssla, även om Erik Hamrén i går sa sig var beviset för motsatsen. Sven-Göran Eriksson? Hans tid är förbi.

Mest läst