Se till att du har den senaste versionen av GPs app, så att du inte missar några nyheter - uppdatera här

Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

⇒ Om cookies och personuppgifter
balkanderemil

Balkander: Landslaget är en annan nivå

Landslaget är en annan nivå. Emil Salomonsson, men även Victor Nilsson Lindelöf, blev varse detta en tisdag i mars. Hejdå, Frankrike? Möjligen.

Vi skall inte förblindas av det offensiva, utflykterna som gav ett par hyggliga inlägg och där ett kunde resulterat i straff efter Zlatan Ibrahimovic mottagning.

Emil Salomonssons löpförmåga är omvittnad, hans defensiva kunskaper under lupp när allsvenska topprestationer belönats med landslagsplats, som lett till EM-vittring.

Matematiken är enkel. Mikael Lustig är nummer ett, ingen nummer två. Vid pass halv nio hade IFK Göteborgs högerback EM-platsen som andre högerback som i en liten ask, 90 minuter senare gnagde tvivlen i Erik Hamréns panna.

Klarar man inte löpdueller och huvudspel mot Ladislav Krejci gör man det kanske inte mot Irland, Italien och Belgien heller.

Tjeckien på Friends var ett test. Test görs för att slutsatser skall kunna dras. Och när Erik Hamrén de första dagarna i maj knåpar ner de sista namnen i den svenska EM-truppen kan ett av dem fortfarande vara Emil Salomonssons, men i landslaget går det fortare, förväntas mer, möts tuffare motstånd och tillåts färre misstag.

När Tjeckien kvitterade den svenska 1-0-ledningen i första halvlek var det tomt i Emil Salomonssons zon; ett räknefel, en markeringsmiss eller enbart svagt samarbete med Jimmy Durmaz?

Jag hade så gärna unnat Emil Salomonsson en bättre debut i det riktiga landslaget, den här killen var värd det. Samtidigt, vilket talar till Blåvittbackens fördel, bedöms spelare väldigt sällan på enskilda insatser.

Erik Hamrén, Marcus Allbäck, Reine Almqvist, Peter Wettergren och Håkan Ericsson vet hur konkurrenssituation på högerbacken ser ut och fram tills i går kväll gjorde de bedömningen att Emil Salomonsson har vad som krävs.

Jag har tidigare varit inne på att Victor Nilsson Lindelöf, som imponerade som högerback i U21-EM och spelade där även för Benfica i Champions League, skulle kunna ta klivet ut till höger i EM, men uppfattar efter två begränsade insatser mot Turkiet och Tjeckien att även han hänger på gärdsgården.

Insatsen mot Turkiet kunde jag leva med, det här var ett fall bakåt, ett steg tillbaka. Oro är ingen känsla man går in med i en EM-turnering.

Plus

Marcus Berg är en striker. Det känns skönt att ha fått en påminnelse om det, så här i elfte timmen.

Minus

Vi får fortsätta att använda Danmarksmatcherna som referens för vad detta landslag kan. Detta var visserligen en vänskapsmatch, men väldigt tafatt sådan.

Mest läst