Se till att du har den senaste versionen av GPs app, så att du inte missar några nyheter - uppdatera här

Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

⇒ Om cookies och personuppgifter
Balkander

Balkander: Krävs att dessa element elimineras

Först och främst: Jättekul med det stora intresset för allsvensk fotboll. Second: Att vi fastnar i resonemang kring vad som skall betraktas som maskering är bara löjligt. Det är inte de goda krafterna lagstiftningen har i uppdrag att fånga in.

Björn Eriksson vill ha ett förbud. Klubbarna och förbundet har det redan. Det är inte tillåtet att maskera sig när man går på allsvensk fotboll. Problemet är att förbudet är uddlöst så länge lagstiftningen inte hänger med.

Därför jobbar Sveriges inrikesminister Anders Ygeman nu febrilt med frågan att få lagboken att överensstämma ihop med verklighetens behov.

Fast febrilt?

Jag delar visserligen Ygemans ambition att beredningen skall genomföras noggrant och pricksäkert, men att offra ytterligare en säsong, ett helt år, åt remissrundor när samstämmigheten redan är total får karaktären av senfärdighet.

Det har gjorts mycket gott i arbetet med att säkerställa trygghet och förfina läktarkultur runt de allsvenska arrangemangen, både från supporter- och klubbhåll.

Det skall framhållas.

Och de goda krafter som lägger liv och lust på sitt stora intresse är en förutsättning för den goda stämning som ofta präglar evenemangen med utsålda hus, röststarkt publikstöd och färgstark inramning.

Förra året var ett bra allsvenskt publikår, inte bara i Göteborg och Stockholm, utan hela landet. Snittsiffrorna steg och åskådare vallfärdade, men det uppenbarade sig också en baksida inte sällan kopplad till regelvidriga händelser på läktarplats där förövare gömde sig bakom masker.

För att familjer i framtiden skall fortsätta besöka allsvenska arrangemang i den utsträckning vi noterade under 2015 krävs att dessa element elimineras.

Det är det lagförslagen handlar om.

Inte huruvida en mask kan hävdas användas för att skydda sig från den rök som uppstår när bengal eldas.

När Björn Eriksson, som är både en handlingens och ordens man, formulerar ”det förefaller mig naturligt att uppoffringen att titta på fotboll utan mask är rimlig” är allt egentligen sagt.

No further questions.

Jag ser fram emot en fantastisk allsvensk säsong men många positiva upplevelser.

Tänk att vi snart dessutom har en lagstiftning som bidrar till detta också.

Plus:

Jag älskar uttrycket ”kulan i luften”. Det skvallrar om vår, värme och alldeles för stark sol i ögonen. Snart är vi där.

Minus:

Jo, jag vet att jag i mina förutsägelser ovan framhärdar som aningen naiv, men låt mig vara det. Hellre det än motsatsen.

Mest läst