Se till att du har den senaste versionen av GPs app, så att du inte missar några nyheter - uppdatera här

Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

⇒ Om cookies och personuppgifter
Bild - 1

Balkander: Hysén kan bära IFK på egen hand

Med risk för att bli hudflängd och uthängd i sociala medier och annorstädes handlar denna första rapport från Förenade Arabemiraten, landet dit IFK Göteborg i söndags for för sportslig utveckling, vare sig om avsaknaden av mänskliga rättigheter, fängslade oppositionella eller slavliknande arbetsförhållanden för gästarbetare.

Vi tar det sedan, vad det lider. Även om ämnet förstås vida överstiger konsekvenserna av utgången i träningsmatchen mellan IFK Göteborg och danska mästarna MidtjyllandThe Sevens Arena i Dubai på torsdagen.

Blåvitts supportrar kritiserade i höstas ljudligt föreningens beslut att förlägga vinterns träningsläger hit vilket fick dåvarande klubbdirektören Martin Kurzwelly att bedyra att IFK vidtagit alla moraliskt tänkbara förpliktelser i kontakter med UD, Svenska Fotbollförbundet, FN och regeringskansliet. Samt att spelarna i tillräcklig omfattning skulle informeras om vilken typ kultur de skulle mötas av i Dubai, gränsande nära öken.

Mycket av det som skett och sker i detta emirat står i bjärt kontrast till vår syn på vad mänskliga rättigheter bör innefatta.

Mot detta har Sverige markerat och IFK-supportrarna reagerat. Jag står förstås inte för någon annan uppfattning, men rapporterar för GP:s räkning från Blåvitts läger ändå.

Ett beslut kopplat till läsarintresse, med sportsliga förtecken.

Jag lovar att återkomma, i kommande rapporter, med fler infallsvinklar kring det andra, det som inte har med Midtjylland, Tobias Hysén och Molde att göra.

Tobias Hysén är tillbaka. Och även om han undviker att nämna sig själv i samma mening som form vågar jag påstå att tillslaget är det samma, att vittringen finns kvar och att rörelse-mönstret – det sökande, mötande, löpande – är på samma nivå som 2013.

Det bådar gott för det här fotbollslaget som alltsedan Lasse Vibe försvann sommaren 2015 har sökt efter en försteanfallare, en som kan bära laget.

Tobias Hysén kan bära det här laget. Jag tror dessutom att han planerar att göra det.

Och jag kan inte motstå att ännu en gång lyfta fram ”Tobbes” förklaring till varför han stod över sign-on och allsvensk topplön. ”För mig är den stora vinsten att vara här och kunna dra på mig tröjan igen.”

Så talar en person med ett stort klubbhjärta - och någon som tjänat en och annan krona på sitt fotbollsspelande i exempelvis Kina.

Klimatet för fotboll är utmärkt. 25 grader, inte för varmt och bra planer. Midtjylland kommer inte till spel med sitt allra bästa lag, men blir en rejäl prövning för IFK ändå.

Plus

Det motstånd Stefan Schwarz & Co fått ihop i Dubai International cup för de nordiska toppklubbar som är här är … perfekt för nordiska toppklubbar.

Minus

Öken. Granne med staden Dubai och väl sandig för min smak.

Mest läst