Se till att du har den senaste versionen av GPs app, så att du inte missar några nyheter - uppdatera här

Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

⇒ Om cookies och personuppgifter
collagebalcao

Balkander: Häcken kan ta dubbeln i år

Jag gillar kaxigheten, Samuel Gustafsons självklara och positionerande självförtroende. Han vill vara bäst – och tror att Häcken kan vinna både cup och serie. Egentligen bara helt … naturligt.

Unga, talangfulla och landslagsuttagna fotbollsspelare brukar uttala sig i stil med Samuel Gustafson vid tillfällen som allsvenska upptaktsträffar, som den i Upplands-Väsby på måndagen. Där Häckenmittfältaren, som valts ut i Håkan Ericsons U21-landslag och därmed har vittring på en OS-plats längre fram under säsongen, fick en fråga om lagets möjlighet att vinna dubbeln; det som väldigt sällan sker, men som då ger både eko och plats i historieboken.

Eftersom fotbollssäsonger aldrig går att förutse, särskilt inte de allsvenska, kan jag – efter att ha sett Paulinho och Alexander Jeremejeff agera cuplok i mars – hävda att det inte finns någon orealism i Samuels förhoppning.

Och även om det är sådant man säger, för att sticka ut, för att få en rubrik, för att bli ihågkommen, handlar väldigt lite, i Samuels fall, om just det.

Ni som såg cupsemifinalen mot HammarbyTele2 Arena på söndagskvällen vet vad jag menar. Matchvinnare av brassens kaliber avgör inte bara matcher, de påverkar utgången av hela serier.

Paulinho gjorde elva mål på 14 matcher under comebacken i höstas, han har inlett den här säsongen på ett sätt som inger respekt.

Jens Fjellström, CMore-experten, föreslog snabba spel på Häckenyttern som allsvensk skyttekung, innan oddset skulle börja dala.

Det ligger något i den gode Fjellströms förslag, Fjellström som ihop med Tommy Åström för övrigt skötte upptaktsträffen på ett ypperligt sätt, ett uppdrag som genom åren nått närmast galaliknande svårighetsgrad.

För att sammanfatta: Malmö FF är favorit till guldet, de är även min favorit till guldet, men att vara favorit till guldet är inte samma sak som att vinna guld. Vetskapen om den egna sårbarheten ökar bara möjligheten att motsvara högt uppställda förväntningar.

Jag uppfattade Alan Kuhn och Markus Rosenberg som ödmjukt kaxiga.

Lite som Samuel Gustafson, som vill vinna både cup, serie och priset som seriens mest värdefulla.

En sådan inställning är bara att lyfta på hatten för.

• • •

Erik Dahlin får ingen ordning på sin rygg, samtidigt som Pontus Dahlberg skall spela U17-EM. Det tvingar Mats Gren att agera. Läge för Bengt Andersson eller Dime Jankulovski att damma av handskarna igen? Någon skall ju stå om John Alvbåge inte kan.

Zlatan Ibrahimovic åker inte med till Turkiet. Ett sportsligt, men inte särskilt politiskt drag av Erik Hamrén. Samtidigt vill knappast någon att Zlatan, som jagar titlar i hart när varje hörn, når sin fysiska gräns.

• • •

Plus

Efter A-landslagets EM-plats, U21-lagets OS-biljett, damlandslagets Rioresa kvalade P17-landslaget i går in till EM i maj. Det går bra nu.

Minus

Blåvitt, som går in i Europa League-kvalet redan i juni, kan hamna i ett tjuvläge. Vad gör Mats Gren om Jörgen Lennartsson fastnar i förbundet A-landslagsgarn? Det kan bli en sönderhackad blåvit säsong.

Mest läst