Se till att du har den senaste versionen av GPs app, så att du inte missar några nyheter - uppdatera här

Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

⇒ Om cookies och personuppgifter
Bild - 1

Balkander: Corneliusson inger respekt

Har man ärvt Diego Maradonas tröjnummer i Napoli, spelat i samma backlinje som ”Rolle”, ”Bjärred” och Björklund och tackat nej till Blackburn när Blackburn var som bäst (för att inte riskera sin speltid) inger man respekt. Kalle Corneliusson är respekt. Sådant smittar av sig.

Vi pratar om att vinna, att han under sin uppväxt som ung öisare lärde sig att vinna i en miljö som fostrade flera rödblå elitspelare och senare även landslagsmän.

Att det är dit han siktar igen. Nu som ledare med möjlighet att påverka innehållet i utbildningen.

Jag skall inte säga att sportrådets Kalle Corneliusson hyllar Marcus Lantz, men han lyfter fram Öistränarens önskan att vinna – och förmåga att få gruppen, laget, truppen att känna likadant.

”Det är något Marcus har adderat till Öis, hans lite mer direkta, skånska stil. En spelare man hatade att möta, men gillade att ha i sitt lag när vi spelade ihop i U21-landslaget.”

Kalle Corneliusson säger att det behövs mer av den varan i Öis, men att den nuvarande A-truppen har en bra attityd, en attityd passande just vinnare.

Den nyskapade rödblå tråd sprids just nu genom Örgryte IS samtliga lag och åldersnivåer. Kalle Corneliusson betonar att det inte handlar om någon revolutionär raketforskning, men att eventuell framgång heller inte är effekten av slump.

Med en budget som 2016 ökar från 13 till 19 miljoner tillhör Öis nedre halvan av superettan, men med en historia som förpliktigar och väcker förväntan.

Både Kalle Corneliusson och Pierre Edström ser på sikt Öis som ett stabilt allsvenskt mittenlag som under perioder kan vara med och fajtas i toppen. Minst lika intressant är det resonemang Kalle Corneliusson för om föreningens identitet.

”Jag har ingen illusion om att Öis skall vara någon av de största klubbarna i Sverige. Däremot tror jag att vi kan positionera Öis som ett tydligt alternativ till andra klubbar. Vilket jag tycker att Öis inte har kommunicerat på många år. Vem man är till för och vilket existensberättigande man har. Det har överlåtits till andra vad Öis är”.

Ta kontrollen. Styra riktningen. Och våga stå upp. Jag uppfattar Kalle Corneliusson som en person som återvänt till Öis för att vinna. Jag tror att han tänker ta för sig. Lite som när vi kommer in på landslaget och ögonen gnistrar till.

”Jag var med i två och ett halvt år. Jag tycker att de (förbundskaptenerna) var lite fega. Jag tycker att de borde ha pensionerat Roland Nilsson, det står jag för. Jag var bättre än honom då. Sedan var hans karriär mycket bättre än min, det är en helt annan sak.”

I en tid då fotboll i allt större utsträckning handlar om pengar blir jag nästan nostalgisk när Kalle Corneliusson berättar att han 1997 tackade nej till ett proffserbjudande från Premier League-klubben Blackburn, med Alan Shearer och Chris Sutton i truppen och där Damien Duff satt på bänken i B-laget.

”Jag våndades. Jag ville spela och var rädd för att inte få det i Blackburn. I Öis tjänade jag 6 000 i månaden, där skulle jag ha fått över 100 000. Ändå blev jag kvar”.

Jag vet inte exakt vad det säger om Kalle Corneliusson, men jag tror att det är något bra.

David Johansson

Betyg: ***

Position: Högerback

Ålder: 23 år

Kom från: Utsiktens BK

Kommentar: Spelade 26 matcher i Superettan förra säsongen och har bevisat att han håller god klass trots att Kiken till slut trillade ner i ettan. Konkurrerar främst med veteranen Anklev på högerbacken, men kan användas på fler positioner.

Joakim Hall

Betyg: **

Position: Försvarare

Ålder: 23 år

Kom från: Qviding

Kommentar: Återvänder till Öis efter en sejour i Torslanda och nu senast Qviding. Får ses som back-up till Hampus Bohman på vänsterbackspostionen.

Rasmus Andernil Bozic

Betyg: **

Position: Defensiv mittfältare

Ålder: 19 år

Kom från: BK Häcken

Kommentar: Ung lovande innermittfältare som plockas från Häckens U19-lag. Finns stor potential i denne hårdföre slitvarg, men han saknar rutin från elitspel på seniornivå.

Mest läst